:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2023   11:24

0

83

Frid: Priština napravila ozbiljnu grešku, ovo je najveća pukotina u odnosima sa SAD

Bivši američki diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid izjavio je danas da SAD smatraju da je Priština izazvala trenutnu krizu na KiM ozbiljnim greškama, kao i da je ovo najveća pukotina u dugom periodu saradnje SAD i tzv. Kosova.

On je dodao da je greška uzimati američku podršku zdravo za gotovo i delovati kao da je ona permanentna, bez obzira na sve.

"Kosovo mora da iskoristi ovu šansu i da konsoliduje svoju poziciju, a ne da tretira Sjedinjene Države kao da su beskonačan izvor slepe podrške, pod bilo kojim okolnostima. Ne bi bilo mudro da iskorišćavaju SAD i Evropu", rekao je Frid za Glas Amerike, dodavši da se nada da će Aljbin Kurti shvatiti da je otišao predaleko i da će naći način da se povuče.

Istakao je da je ovo teško vreme i na terenu i za odnose SAD i tzv. Kosova, kao i da nije reč o balansiranoj situaciji.

"Ovo je situacija u kojoj SAD misle da je kosovska vlada napravila ozbiljnu grešku", poručio je Frid, uz napomenu da to dodatno otežava situaciju.

On je dodao da je čitao transkript američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, kao i da ne može da se seti da je od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, predstavnik američke vlade bio toliko frustriran.

"Mislim da je kosovska vlada donela odluku pod teškim okolnostina, koje su učinile već komplikovanu situaciju mnogo gorom. I to je rezultiralo oštrim pogoršanjem američko-kosovskih odnosa i ne vidim kako to ikome pomaže. Nažalost, ne mislim ni da je raspoređivanje srpske vojske i demonstracija sile od velike pomoći. Primetio sam da je ambasador Hovernijer imao mogućnost da odgovornost svali na obe strane, ali on je nije prihvatio", naveo je Frid.

On je dodao da "postoje savršeno legitimni srpski interesi na Kosovu".

"Pomenuo sam manastire i srpsko stanovništvo, i njihov fer tretman. To su razumni zahtevi i trebalo bi da se ispoštuju. Nije razumno da Srbija deluje kao da je i dalje suverena sila na severu Kosova. To samo dovodi do problema", naveo je Frid.

On smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da iskoristi ovu priliku da izgradi odnose sa SAD i Evropom, i da bude konstruktivna snaga u procesu normalizacije.

"Nadam se da će u narednom periodu, narednih nedelja, kada trenutna kriza deeskalira, a Srbija u tome treba da pomogne, sve strane moći da se vrate izgradnji onoga što se može izgraditi. I Srbija ne bi trebalo da pogoršava stvari. Ako to uradi, to neće biti dobro za Srbiju. Gde će Srbija ići, ako ne u EU?", rekao je Frid.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

KiMFrid

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva