Frid: Voleo bih veliki sporazum, ali je to malo verovatno

:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2020   8:39

0

26

Frid: Voleo bih veliki sporazum, ali je to malo verovatno

Predstojeći razgovori delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu mogli bi da se smatraju uspešnim čak i ako dovedu do postepenog unapređenja dijaloga, kaže Danijel Frid, nekadašnji pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sada visoki saradnik nevladinog Atlantskog Saveta.

Frid za Glas Amerike kaže da se "nada da se Trampova administracija konsultovala sa partnerima iz Evropske unije".

"Ako ostavimo po strani međusobne sitne razmirice u javnosti, rešenje problema na Balkanu zavisi od evropske budućnosti za sve tamošnje zemlje, koju samo Evropska unija može da obezbedi, a ne Sjedinjene Države", ističe Frid.

Podseća da je Ričard Grenel govorio o postizanju napretka na ekonomskom i trgovinskom planu između Srbije i Kosova.

"Bilo bi značajno i dobro ako se to postigne, posebno ako nastojanja na samitu budu nadgradnja nad dosadašnjim dostignućima i ako se ne bude počelo od nule", navodi on.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da bi sada mogao da bude postignut veliki sporazum, uključujući priznanje Kosova od strane Srbije, ali to ne bi trebalo da bude jedina mera uspešnosti sastanka.

Na pitanje šta je cilj sastanka i da li bi SAD trebalo da ostanu aktivno angažovane čak i ako ne bude postignut uspeh, Frid kaže da bi Vašington mogao da padne u iskušenje da izvrši pritisak na obe strane da postignu neki sporazum preteći povlačenjem iz svojih inicijativa na Balkanu.

"To bi bila greška. Sjedinjene Države su naučile tešku lekciju da napuštanje problema, bilo da je reč o onima na Balkanu ili drugim, neće dovesti do toga da oni nestanu", istakao je on.

Upitan šta bi mogao da bude motiv dve strane da postignu neku vrstu prodora na ovom konkretnom sastanku, Frid kaže da je moguće da dve strane procenjuju da mudrim traganjem za odgovarajućim rešenjima između SAD i EU, mogu da izbegnu teške, ali neophodne opcije.

"Generalno verujem da bi EU i SAD trebalo da sarađuju na harmoničan način. Vašington ima političku moć u regionu. Evropska unija ima resurse i najveću nagradu - članstvo u EU. Kada SAD i EU kombinuju svoje resurse, imamo bolju šansu da postignemo napredak", zaključio je Frid.

Izvor: Танјуг

KiMDanijel Friddijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva