:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 06, 2020   13:47

0

773

Fruškogorski koridor u rekordnom roku - do marta 2024. godine

Vlada Srbije i kineska kompanija CRBC potpisali su danas Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministarka Zorana Mihajlović i direktor kompanije Džan Sjao Jen, a svečanostii u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Cen Bo.

koridor4

Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja ce spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Fruškogorski koridor u rekordnom roku, do marta 2024.

Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume od oko 48 kilometara, biće izgrađena u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je ovo važan dan u "moru ne tako lakih dana", kao i da je veoma ponosan što je taj ugovor potpisan.

"Fruškogorski koridor biće veoma značajan ne samo za Novosađane, već i za građane iz svih delova Bačke i Srema i skratiće im put ka zapadu Srbije i zapadnim zemljama".

Vučić je naveo da će ta brza saobraćajnica, pre svega, omogućiti lak dolazak do Fruške gore i Rume.

vucic66777

U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i most na Dunavu kod Kovilja od 1,8 kilometara i tunel Iriški venac od čak 3,5 kilometara, naglasio je predsednik.

Dodaje da će se nadovezati ta brza saobraćajnica na autoput Ruma - Šabac koji se gradi, kao i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice.

"To je oko 125 km gde ćete moći za sat vremena da stignete od Loznice do Novog Sada. Niko nije verovatno ranije da je to moguće", dodao je Vučić.

Kaže da će kompletan Fruškogorski koridor sa svim objektima biti otvoren za saobraćaj u rekordnom roku do 15. marta 2024. godine.

Vučić je istakao da će Fruškogorski koridor uvezati sremske opštine Rumu i Irig, zatim sremski i bački deo Novog Sada, a istovremeno se koridor nastavlja sa auto-putem Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu prema Loznici.

Ističe da je to ukupno 125 kilometara koje će Novi Sad povezati sa Podrinjem, a istovremeno i sa magistralom Beograd - Zagreb - Ljubljana.

Vučić je podsetio da sa turskom kompanijom Srbija gradi auto-put Kuzmin - Sremska Rača koji će biti povezan sa Republikom Srpskom.

CRBC gradi i auto-put Preljina - Požega, podseća Vučić, koji će biti gotov do 20. decembra 2021. godine.

U tom delu, navodi, CRBC ima deonicu, Čačak - Požega, koja važi za jednu od najtežih poslova za CRBC .

"Ovih 31,8 kilometara su najteža deonica i samo je CRBC mogao da je savlada na tako brz način i već za Svetog Nikolu sledeće godine biće otvoren auto-put do Požege", rekao je Vučić.

Najavio je da će sa CRBC pregovarati za izgradnju Horizontalnu magistralu Vojvodine, koja povezuje zapadnobački, severnobački, južnobački i severnobanatski okrug.

"To će biti brzina saobraćajnica, time bismo bukvalno premrežili Vojvodinu putevima", rekao je Vučić.

Plan je, dodaje predsednik, i da se istočna Srbija poveže sa Dunavskom magistralom, a radiće se i auto-put do Požarevca, kao i od Požarevca brza magistrala do Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca.

Džan: Hvala Srbiji, što je izgradnju koridora poverila CRBC

Direktor kineske kompanije CRBC Džan Sjao Jen zahvalio je danas vladi i predsedniku Srbije što su izgradnju Fruškogorskog koridora poverili CRBC i istakao da će se ta kompanija potruditi da u dogovorenom roku završi projekat.

Takođe, zahvalio je i srpsko-kineskom timu koji je, kaže, na pripremi projekta za izgradnju Fruškogorskog koridora radio godinu i po dana.

koridor55

Džan je kazao da će se CRBS potruditi da u dogovorenom roku završi taj projekat, kao i da će se truditi da daju podršku razvoju plana "Srbija 2025".

Ističe i da je CRBC prva kineska kompanija koja je došla na tržište Srbije i da je voljna da još više sarađuje sa srpskim kompanijama i da zajedno dele znanje i iskustvo, jer je to, kaže, način, da budu uspešnije.

Izrazio je nadu da će se još više kineskih kompanija doći u Srbiju da rade i investiraju.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Fruškorogski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra.

Pošto neće imati zaustavne trake, taj put će se voditi kao brza saobraćajnica, a ne kao autoput.

Koridor će povezati tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig. U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji.

Put se nadovezuje na pravac Ruma - Šabac - Loznica.

Mihajlovićeva: Fruškogorski koridor važan za regionalno povezivanje Srbije

Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, Srbija će dobiti put koji će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom, ali koji je važan i za regionalno povezivanje Srbije, izjavila je Zorana Mihajlović.

Buduća brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu. Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad - Zrenjanin - granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica.

Na taj način biće povezani AP Vojvodina sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Efekti izgradnje koridora ogledaće se i u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka „Fruška gora”, izgradnjom tunela Iriški venac.

mihajlovic44

Fruškorogski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega se neće voditi kao klasičan autoput već kao brza saobraćajnica.

U Srbiji se trenutno grade autoput Preljina - Požega na Koridoru 11, Moravski koridor, to jest autoput od Preljine do Pojata, autoput ka Sarajevu od Kuzmina do Sremske Rače, autoput Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac - Loznica, kao i autoputa na zavšetku obilaznice oko Beogada od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je važna, jer se on nadovezuje na pravac Ruma - Šabac-Loznica.

Fruškogorski koridor povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Izvor: Танјуг, FoNet

VučićMihajlovićFruškogorski koridor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva