:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2021   20:31

0

135

G20 u Rimu – goruće teme kovid, njegove ekonomske posledice i klimatske promene

Svetski lideri okupljaju se u Rimu - gde se ovog vikenda održava samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta. Na stolu su goruće teme – borba protiv kovida, prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom i mere za sprečavanje klimatskih promena. U nacrtu zajedničkog dokumenta navodi se - da će lideri G 20 podržati ideju da se sa 300, na 100 dana skrati rok farmaceutskim kompanijama za razvoj vakcina, lekova i testova. Predsednici Rusije i Kine ne dolaze u Rim, već će se obratiti putem video-linka.

U večni grad je među prvima stigao američki predsednik Džozef Bajden. Sa prvom damom najpre se uputio u Vatikan, kod poglavara Rimokatoličke crkve. Sastanak je trajao neuobičajeno dugo, sat i 15 minuta u četiri oka, i još četvrt sata za fotografisanje i razmenu poklona.

"Vi ste najznačajniji borac za mir koga sam ikad upoznao. Uz vašu dozvolu, želeo bih da vam dam ovaj novčić, sa žigom Sjedinjenih Država", rekao je Bajden pred kamarama.

Bajden je zahvalio papi na borbi protiv siromaštva, gladi i sukoba, pohvalio njegovo vođstvo u borbi protiv klimatskih pomena i zalaganje da svi u svetu dobiju vakcine.

Svetska zdravstvena organizacija je, uoči samita, apelovala na lidere najrazvijenih zemalja da finansiraju plan za ravnopravnu distribuciju vakcina, testova i lekova protiv kovida.

"Lideri najvećih svetskih ekonomija imaju političku i finansijsku moć da okončaju pandemiju podrškom planu koji bi mogao da spase više od pet miliona života. Potrebne su 23,4 milijarde za pomoć najugroženijim zemljama, od danas do septembra 2022. godine", navodi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

Vakcinisano manje od tri odsto stanovništva siromašnih zemalja

I vodeće međunarodne organizacije za ljudska prava i pomoć siromašnima traže od najbogatijih da se čvrsto obavežu da će obezbediti sredstva za okončanje pandemije.

"Prioritet treba da bude spasavanje ljudskih života. Do sada je samo 2,8 odsto stanovništva siromašnih zemalja vakcinisano. Niko niko neće biti bezbedan, dok svi ne budu bezbedni, upozorava Frančeska Lofari iz Amnesti internešenela.

Kina je spremna da pruži doprinos prevazilaženju pandemije i svih gorućih svetskih problema. Tu poruku će liderima G20, putem video-linka, preneti kineski predsednik Si Đinping.

"Kao glavna platforma za međunarodnu ekonomsku saradnju, G20 treba da se pridržava istinskog mutilateralizma, u duhu solidarnosti i saradnje", ističe portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Vang Venbin.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorava da se svet kreće ka klimatskoj katastrofi i da lideri Grupe 20 i učesnici predstojećeg klimatskog samita u Glazgovu moraju da učine više u mnogim oblastima, kako bi pomogli siromašnim zemljama.

"Među najvećim silama vlada opasan nivo nepoverenja i zato se nadam da će predstojeći dvodnevni sastanak G20 pomoći da se takva situacija prevaziđe", napominje Antonio Guteres

I papa Franja upozorava na neviđenu pretnju klimatskih promena za čitavo čovečanstvo. Poziva svetske lidere da u Rimu i Glazgovu donesu hitne i efikasne odgovore na ekološku krizu.

Izvor: RTS

RimG20
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva