:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2022   16:20

0

127

G7 jednoglasno izglasao ograničenje cene ruske nafte

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G7 jednoglasno su danas na virtuelnom samitu doneli odluku o uvođenju ograničenja cene ruske nafte, saopštio je na konferenciji za novinare japanski ministar finansija Šuniči Suzuki.

Suzuki je rekao da je odluka doneta s ciljem da se "ograniče prihodi Rusije od energenata".

U zajedničkom saopštenju se navodi i da se, ako bude potrebno, mogu razmotriti dodatne mere kako bi se osigurala efektivnost gornje granice cene nafte iz Rusije i da cena može da bude revidirana.

Dodaje se da će G7 razviti ciljane mehanizme, zajedno sa restriktivnim merama, kako bi se obezbedilo da najugroženije i pogođene zemlje zadrže pristup energetskim tržištima, uključujući rusko.

Ministri finansija G7 pozvali su sve zemlje proizvođače nafte da povećaju njenu proizvodnju kako bi smanjile volatilnost nestabilnost na energetskim tržištima i pozdravili nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u uslovima otežanog snabdevanja.

Učesnici samita doneli su i odluku da zabrane osiguranje brodova i pružanje finansijskih usluga prevoznicima ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga.

Oni su ponovo potvrdili plan za zabranu pomorskih usluga za naftu i naftne proizvode iz Rusije osim ako se ne kupuju po ograničenoj ceni.

Lideri zemalja G7 su na samitu 26-28. juna potvrdili nameru da smanje zavisnost od energenata iz Rusije i uslovno se dogovorili da počnu da ograničavaju cene za ruske nafte i gasa.

Početkom jula bilo je predloga da se limit postavi na polovinu sadašnje cene.

Izvor: T a n j u g

G7Rusijanaftacena
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva