:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

133

GAK Narodni front uručen savremeni respirator

To je prvi takav aparat u GAK Narodni front, a četvrti u Srbiji. Koristi se u Institutu za majku i dete, GAK Višegradska, na dečijoj klici u Tiršovoj i u Nišu.

V.d. direktora Narodnog fronta Snežana Rakić rekla je na konferenciji za novinare da će se respirator koristiti na intenzivnoj nezi odeljenja neonatologije, navodeći da taj uređaj pruža tri mogućnosti za lečenje prevremeno rođene dece.

Rakić je navela da je procenat prevremeno rođene dece u GAK Narodni front 13 odsto, a da se na 7.000 porođaja prevremeno rodi oko 700 beba, od kojih oko 115 zahteva respiratornu potporu.

Načelnica Odeljenja neonatologije Biljana Pejović rekla je da respirator pripada najvišoj klasi mašina za veštačko disanje, navodeći da u tom jednom uređuju postoji mogućnost za lečenje u različitim fazama bolesti, i to od početka do kraja.

"To smo do sada radili sa tri mašine", rekla je Pejović i dodala da će sada novi respirator omogućiti mnogo bolje, jednostavnije i brže lečenje.

Generalna direktorka "Kibid d.o.o", koja je donirala aparat, Dragana Đujić izrazlila je zadovoljstvo što će taj aparat olakšati rad na klinici i pomoći bebama.

"Ponosni smo i srećni što smo uspeli da realizujemo ovu donaciju koja će vrhunskim stručnjacima koji rade u ovoj ustanovi omogućiti lakši rad, a verujem našim bebama bolji i sigurniji početak života", rekla je Đujić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva