:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2019   18:24

0

157

Galijašević: Palmer u Sarajevu kao Klinton i Olbrajtova u Prištini

Zamenik državnog sekretara SAD Metju Palmer tokom posete BiH obišao je američke partnere sa Bliskog istoka, američko-islamske specijalaca iz Sirije, kao i poražene borce ISIS-a, kako bi napravio procenu stanja "migrantskog korpusa", ali je u toj poseti najmanje bilo reči o migrantima, tvrdi ekspert za međunarodni terorizam i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

Galijašević u kolumni za list Pečat dodaje da se Palmer vratio u Sarajevo sa "punom vrećom saveta i preporuka", ali je tu, smatra, bilo najmanje reči o migrantima, dodavši da u BiH ne postoje dodirne tačke sa terorističkom pretnjom. 

Kako autor, Palmer nije želeo da komentariše gde je otišlo više od 200.000 boraca ISIS-a, gde su njihove porodice i zašto se Evropa štiti od migranata bodljikavom žicom, što je slučaj na mađarskoj i slovenačkoj granici prema Hrvatskoj i hrvatskoj granici prema BiH.

Galijašević navodi da je zamenik državnog sekretara SAD tokom boravka u Sarajevu snažno podržao evroatlantske integracije BiH, dok se istovremeno oštro suprotstavio formiranju rezervnog sastava policije koji je najavila Vlada Republike Srpske. 

Napominje i da je Palmer tokom boravka u BiH istakao da je u procesu formiranja vlasti normalno da se govori o uslovima i ono što je potrebno za formiranje vlasti, istakavši, da je Palmer svima stavio do znanja da ono što rade Bakir Izetbegović, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači ima američku podršku i može dugo da traje. 

Galijašević smatra da su Bošnjaci i Albanci veru u jednog i jedinog Boga izjednačili sa verom u američku moć, pravdu i istinu, te da se "svakom Amerikancu klanjaju do crne zemlje, dok sanjaju kako Srbima stavljaju katance na kuće". 

"Zato je Palmer mogao da se šepuri po Sarajevu kao što su to činili u svoje vreme Klinton i Olbrajtova u Prištini", ističe se u kolumni Galijaševića. 
Podsečajući na Hantingtonovu knjigu "Sukob civilizacija" u kojoj se govori o trijumfalističkom Zapadu i onom Zapadu koji je na zalasku, Galijašević je opisao Evropu kao "pijanca omamljenog alkoholom koji vidljivo tetura sa prepunom istorijom na svojim plećima, prepunom leševa, zločina, mučenja, građanskih ratova, kosturnica i plinskih komora". 

Evropa danas nastupa kao zbunjeni američki sluga, zaključuje Galijašević, dok "mi sa Balkana kao sluge slugine, sanjamo o kukavičkoj i geopolitički nevažnoj Evropi".

Izvor: Танјуг

GalijaševićPalmerBiHKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva