:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2022   13:29

0

116

Garić: Kurti ne sluša konfuzne poruke EU, ako ne mogu bolje džabe su zvali na sastanak

Činjenica da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na pojedinačne razgovore dan pre njihovog međusobnog susreta u okviru dijaloga u Briselu 18. avgusta, govori dovoljno o tome koliko je opasna trenutna napetost na severu Kosova i kakvu pretnju sa sobom nosi plan Prištine da sprovede jednostrane mere, rekao je u jutarnjem programu RTS urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić. 

Po njegovim rečima, Kfor je sigurno napravio procenu rizika, videli su kretanje prištinske policije sa bornim kolima i teškim naoružanjem za plan koji imaju u srpskim sredinama i znaju da to, uoči 1. septembra i najavljene realizacije reciprociteta, vodi u opasne sukobe sa Srbima koji ne žele da dalje trpe teror prištinskih vlasti.

"Sledećih nekoliko dana biće izuzetno važno, prvo sastanak predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a onda i sa Lajčakom i Boreljom u okviru dijaloga, kako bi se došlo do smirivanja tenzija u srpskim sredinama na Kosovu. Ali, to će moći da se desi samo ako albanska strana bude pristala da razgovara o aktuelnim bezbednosnim temama i formiranju ZSO, a ne o međusobnom priznanju što opet najavljuju kao jedinu stvar koja ih zanima“, kaže Garić.

Saopštenje spoljnopolitičke službe EU, koje je juče objavljeno, po Garićevom mišljenju, ne donosi veru u pozitivan ishod predstojećeg sastanka. 

"Nema jasnog određenja i upozorenja ko je kriv, na koga tačno misle kada kažu da neko izaziva sukob. Zašto po imenu ne prozovu Aljbina Kurtija? Jedino on govori o ratu. Na taj način mu samo otvaraju mogućnost da nastavi ono što već radi. EU kao da ništa nije naučila iz onoga što smo već preživeli i do čega smo došli. Kao da ne shvataju koliko je opasno to što su toliko neodlučni, neodređeni, konfuzni“, istakao je Garić.

On je naglasio da Kurti ovakva saopštenja "uopšte ne čuje, ne razume i ne računa“. 

"Ako u Briselu misle da će na ovaj način nešto da urade i da ubede Prištinu da ne ulazi u ratne avanture, onda se grdno varaju. I džabe onda sastanak 18. avgusta u Briselu sa Boreljom i Lajčakom, taj sastanak neće doneti ništa, osim samo novu demonstraciju samovolje Aljbina Kurtija. Ako je to ono što su oni spremili i ono što oni mogu, onda mi ulazimo u veliku nesreću i napetost, jer će Kurti to da iskoristi“, upozorava Garić.

Kurti Srbe svakodnevno optužuje za kriminal, i po Garićevim rečima, tako stvara alibi za napad. 

"Doveo je silno naoružanje i policajce na sever. I ako deo međunarodne zajednice na Zapadu ovo ne bude ozbiljno shvatio, onda mi ulazimo u veliki problem. Jer Kurti će to da zloupotrebi. A, videli smo da mogu i te kako da utiči na njega, kao kada mu je ambasador Hovenijer nedavno vrlo jasno dao instrukciju da treba da odustane od svog plana 1. avgusta. To je način kako na Kurtija može da se deluje. Ovako sa ovim saopštenjima EU ne može“, poručio je između ostalog urednik portala Kosovo onlajn.

Izvor: Kosovo online/RTS

KiMVučićKurtiNATOStoltenbergMiloš Garić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva