:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2021   9:52

0

189

Garić: Za situaciju na Kosovu odgovoran Kurti koji povlači jednostrane poteze

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić ocenio je da Srbija nije kriva za aktuelnu situaciju na KiM, već da je odgovornost na kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju koji povlači jednostrane poteze.

Garić je u u emisiji “Juronjuz veče” rekao da su Kurti i Vjosa Osmani već nekoliko meseci najavljivali ovakve poteze i uvođenje reciprociteta.

"Pre godinu i po dana kada je Kurti prvi put bio premijer Kosova, on je tada uveo reciprocitet umesto taksi, ali brzo je izgubio funkciju, jer je američki specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel bio ubedljiv i oštar prema Prištini. Naredio je da reciprocitet bude ukinut, a ukinut je i Kurti na mestu premijera", rekao je Garić.

Ipak, kako je dodao, u međuvremenu su se dogodile stvari koje su išle na ruku Aljbinu Kurtiju.

"Tramp je izgubio izbore, Grenel više nije na poziciji na kojoj je bio i u međuvremenu se Kurti vratio na vlast. On je to materijalizovao na izborima na Kosovu, nastavio je tamo gde je stao. Prvi korak koji je uveo prema Srbiji su registarske tablice. Pokazuje da može sam da povlači poteze, nečinjenjem Brisela su mu data otvorena vrata za takav potez. On insistira da su Srbija i Kosovo ravnopravni, to je i ponovio sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, glumio je nevinašce kako je za mir i dijalog. Hteo je da preuzme inicijativu, nagovestio je dogovor u Briselu, dao je interesantnu izjavu, rekao je da će biti dogovora", naveo je Garić.

Politički analitičar Beljulj Bećaj nije se saglasio s ovakvom ocenom, jer kako kaže, "reciprocitet ne treba da se shvati kao pretnja, već kao osnova međudržavne saradnje i ravnopravnosti".

"Budimo realni - kosovska država je stvorena. Ako nastavimo negaciju sopstvene države, ne mogu ni drugi da nas poštuju. Svi nerealni pristupi ovom problemu samo dolivaju ulje na vatru. Posle desetak godina tobožnjeg dijaloga večeras smo počeli da pričamo da će uskoro doći do deeskalizacije. Zašto nije došlo do normalizacije odnosa i sveopšte prihvaćenog sporazuma između Srbije i Kosova? Nije došlo, jer je kompletna strategija dijaloga bila iracionalan začarani krug odakle je teško izaći", poručio je Bećaj. 

Prema njegovim rečima, ovakav pristup nije dobar i moramo krenuti prema novom kursu koji omogućava otvorenu saradnju i ravnopravnost.

Na pitanje ko je kriv što se dijalog vodi 10 godina - EU, Priština ili Beograd - Bećaj je rekao:

"Sve strane su bile nerealne u pristupu, mogu da se složim da je pristup Kurtija bio jednostran, Kurti je pogrešio u nameri i odluci jer nije konusultovao sve bitne međunarodne faktore".

On je naveo i da je postavljanje pripadnika ROSU i podizanje borbene gotovosti vojske Srbije neiskren pristup prema rešenju. 

"Policija nije trebalo da bude angažovana. Samo se mi zamajavamo kada negiramo postojanje kosovske države, nastavak teatralne drame ne vodi ničemu, siguran sam da će tenzija biti, ali neće biti konflikta. Neće ga biti jer je kosovska država proizvod koordinisanog delovanja OVK i međunarodnog faktora. Dokle god bude Kfor na Kosovu, ne mislim da će doći do eskalacije sukoba. Bilo koja avantura koja može pokrenutii lavinu, bila bi desetkovana, kao što je to bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem", poručio je Bećaj. 

On je dodao da Vučić u tom smislu pokušava da imitira Miloševića.

Garić je poručio da zveckanje oružjem nije dobro i da je potrebno što pre spustiti tenzije, ali je naglasio da se ne može reći da su obe strane podjednako krive, jer je Kurti izveo policiju na sever KiM.

"Srbi nisu hteli da se tenzije podignu, niti možemo da kažemo da su obe strane krive. Ne možete da očekujete normalnu reakciju Srba, da reaguju bez reči. Za ovo što se dešava na Kosovu ne možemo videti odgovornost Beograda. Kosovo je kriminala država, nastala je na zločinima i kriminalu, i izjednačavati sever Kosova s tim je degutantno", naveo je on.

Izvor: Kosovo online

KiMMiloš Garićblokadaadmnistrativni prelazitablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva