:

:

TV Most

Foto: Gračanica online

clock

Januar 29, 2020   17:16

0

194

Gaši: Haradinaj u Hag išao kao okrivljeni, Tačiju poziv možda već uručen, uskoro prve optužnice

Tom Gaši, jedan od najangažovanijih prištinskih advokata sa odličnim uvidom u stanje u kosovskom pravosuđu, a posebno u vezi s aktivnostima Specijalnog suda, u intervjuu za Kosovo Onlajn otkrio je da je Ramuš Haradinaj u Hag u julu 2019. pozvan kao okrivljeni. On kaže da se većina pozvanih iz bivše OVK branila ćutanjem na prvom saslušanju i ističe da će kazne biti drastične bez obzira na aktuelni položaj i funkciju koju pojedinci imaju.

Gaši, koji je i advokat Specijalnog suda u Hagu, navodi da svi koji su pozvani u Hag znaju u kom svojstvu tamo odlaze i ocenjuje da je došlo vreme da se podignu optužnice.

Kada možemo očekivati prve optužnice Specijalnog suda?

Mi znamo da je više od stotinu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova pozvano pred Specijani sud u Hagu u svojstvu osumnjičenih. Ima više od 850 svedoka, koji su faktički svedočili. Većina tih svedoka nalazi se na teritoriji Republike Srbije. Ovaj veliki broj pozvanih u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svedoka pokazuje da je sada vreme za podizanje optužnica. Ipak, niko ne može tačno da kaže datum, nedelju ili mesec u toku ove godine. Imajući u vidu rad Specijalnog tužilaštva, koje se isto nalazi u Hagu, mislim da neće proći puno vremena do objavljivanja prvih optužnica.

Da li to znači da svi koji su pozvani u Hag znaju da li su okrivljeni?

Svi oni znaju u kom svojstvu su pozvani. Iako neko u početku to ne zna, u momentu kad da izjavu pred Specijalnim tužilaštvom, bez obzira da li je to na Kosovu ili u Hagu, on prethodno mora biti upoznat u kom svojstvu je pozvan. Sasvim su druge obaveze ako neko daje izjavu u svojstvu okrivljenog nego u svojstvu svedoka. U većini slučajeva bivši pripadnici OVK su u teškoj poziciji ako daju izjavu u svojstvu svedoka, jer oni moraju da kažu istinu na svako pitanje Specijalnog tužilaštva u Hagu, a ako je neko pozvan u svojstvu okrivljenog on može da da izjavu ali i ne mora, može da  se brani ćutanjem. I ćutanje je jedna taktika odbrane, jedan broj pripadnika OVK se tako branio. Tako se i premijer Kosova (Ramuš Haradinaj) branio u Hagu, on nije dao izjavu pred Specijalnim tužilaštvom.

Specijalni sud za Kosovo se nalazi u Hagu između ostalog zbog zaštite svedoka, imajući u vidu da je ranije bilo dosta problema oko toga. Kakva je sada situacija?

Jedan od razloga što su pripadnici Skupštine Kosova glasali za Specijalni sud i da se on nalazi u Hagu je zbog tvrdnji da u nekim slučajevima ranije nije bila dobra zaštita svedoka, ali ja znam da to nije tako.

Kolike kazne se mogu očekivati za optužene pred Specijalnim sudom u Hagu?

Zaprećene kazne su drastične, sve su predviđene zatvorom, a maksimalna kazna je doživotna.

U izveštaju Dika Martija Hašim Tači se direktno dovodi u vezu sa zločinima kojima se bavi Specijalni sud, da li će i on biti pozvan imajući u vidu da je još aktuelni predsednik na Kosovu?

Državne funkcije, sadašnje ili u prošlosti nemaju nikakve veze sa Specijanim sudom, svako može biti pozvan. Mislim da, imajući u vidu da se u izveštaju Dika Martija ime Hašima Tačija spominje između 15 i 17 puta da će on biti pozvan, u funkciji osumnjičenog ili svedoka, a nije isključeno i da je već pozvan do sada.

Vi ste u ime porodica u slučaju Račak podneli krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegove izjave, očekujete li da bude podignuta optužnica?

Mislim da je to sad stvar tužilaca, ja nemam nikakvu obavezu prema tužilaštvu, oni moraju da se bave tim predmetom. Pošto su sve izjave predsednika Srbije date medijima, veoma je lako da se ti dokazi uzmu, da se predmet veoma lako otvori. On je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne mržnje i ta izjava ide na štetu srpskog naroda na Kosovu jer doprinosi netrpeljivosti izmedju Srba i Albanaca. Predsednik Srbije nije morao to da kaže, nije morao da da takvu izjavu koja šteti srpskom narodu na Kosovu. Naročito je neprihvatljivo da se tako nešto kaže u 2019. godini. Ovo bi trebalo da bude vreme mira a ne da se doprinosi nacionalnoj mržnji.

Ukoliko bi optužnica bila podignuta, kakve bi bile pravne posledice?

Predsednik Srbije nema imunitet na Kosovu ali ima na teritoriji Republike Srbije. Mislim da on neće biti uhapšen kada bude na teritoriji Kosova, ali Specijalno tužilaštvo ima zakonsku obavezu da mu omogući da se izjasni o krivičnoj prijavi koja je podneta protiv njega.

Kako ocenjujete stanje pravosudnog sistema na Kosovu, ako uzmemo u obzir slučaj Astrita Deharija za koga se ispostavilo da je ipak ubijen u zatvoru, ili slučaj ubistva Olivera Ivanovića gde u optužnici nema ničeg konkretnog?

Ja sam advokat u oba predmeta. Predstavljam porodicu Astrita Deharija, koji je ubijen u zatvoru 5. novembra 2016. godine, i to je dokazano zadnjim veštačenjem koje je izvršeno u Švajcarskoj. Sada smo u fazi prikupljanja drugih dokaza, novih dokaza i ja sam predložio Specijanom tužilaštvu da donesu rešenje o sprovođenju istrage u smislu otkrivanja krivičnog dela ubistva. Što se tiče ubistva Olivera Ivanovića, zastupam jednog od okrivljenih na teritoriji Mitrovice. Nema nikakvih dokaza ili veoma malih indicija da je navodno on bio u  takozvanoj grupi organizovanog kriminala sa pojedincima srpske nacinalnosti. Suđenje će početi narednog meseca i videćemo šta će da se dešava.

Ima li pritisaka na sudstvo?

Pravosudni sistem Kosova sudi u svakom predmetu gde politika nema svoje prste. U momentu kada imamo politički pritisak ili kada pripadnici politike izvrše pritisak na pravosudni sistem imamo već nekoliko političkih presuda, a ne sudskih.

Izvor: Kosovo online

KiMGašiSpecijalni sud za OVKHaradinajTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva