:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

April 28, 2020   20:13

0

344

Gaši: Srpska lista imaće zamenika premijera

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši izjavio je nakon sastanka predsedništva ove stranke na kome se razgovaralo o sastavu nove Vlade, da će jedan od ministara Srpske liste biti i zamenik kosovskog premijera. Mediji spekulišu da bi to mogao biti Goran Rakić, lider Srpske liste.

Srpska lista će biti deo nove vladajuće koalicije, najavio je Gaši i dodao da će jedan od dva ministra iz redova te liste, biti i zamenik kosovskog premijera.

"Srpska lista će, koliko znam, biti deo vladajuće koalicije, tako da nema potrebe za milostinjom ili nečim sličnim. Pravi se vladajuća koalicija, a Srpska lista ionako ima stopu utvrđenu na osnovu Ustava za zastupanje”, rekao je Gaši.

Mediji spekulišu da će funkciju zamenika premijera u Vladi Avdulaha Hotija dobiti predsednik Srpske liste Goran Rakić.

“Mislim da će sada mnogo veći uticaj imati Srpska lista iz prostog razloga jer 10 glasova Srpske liste i 10 glasova ostalih zajednica,  vrlo su važni koji bi glasali za novu vladu. Možda čak i situacija sa pandemijom korona virusa utiče na to da Srpska lista i saradnja sa Beogradom može uticati na taj način da ima veći uticaj i da možda izvojeva još jedno  ministarstvo, više zameničkih ili savetničkih mesta, ali naravno i jači uticaj za prava i pomoć srpskoj zajednici i sva pitanja koja tište srpsku zajednicu na KiM”, rekao je on.

Arben Gaši najavljuje da će najkasnije do sutra biti potpisan koalicioni sporazum o formiranju nove vlade između DSK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, Alijanse za novo Kosovo, Srpske liste i ostalih nevećinskih partija.

“Mi smo zainteresovani da preuzmemo odgovornost u Vladi. Naš zahtev je javan i želimo da vodimo jedno ministarstvo u budućoj Vladi. Stojimo iza našeg zahteva i verujemo da ćemo naići na razumevanje Hotijeve Vlade da prihvati naš zahtev da vodimo jedno ministarstvo”, rekao je lider Liberalne partije Egipćana i nezavisni poslanik u pokrajinskoj Skupštini Veton Beriša.

“U ovom  momentu razgovaramo sa strukturama naših partija i u roku od 24 do 48 sati donećemo odluku i kao grupa i kao politički subjekti koji su naši naredni koraci,  a naravno da očekujemo i poziv od LDK koja se trudi da formira vladu”, rekao je predstavnik poslaničke grupe 6 plus u pokrajinskoj Skupštini Albert Kinoli.

Koalicija koju će DSK okupiti imaće 64 glasa. DSK ima 28 poslanika, ali tri poslanika iz te stranke, uključujući i Vjosu Osmani, izjasnili su se protiv koalicije sa strankama koje su prethodno bile na vlasti.

Alijansa za budućnost Kosova ima 13 poslanika, NISMA četiri, Alijansa za novo Kosovo dva, Srpska lista 10 poslanika.

Ostale manjinske zajednice imaju devet poslanika, pošto se Eljbert Krasnići iz egipatske zajednice, nakon izbora pridružio parlamentarnoj grupi Samoopredjeljenja. 

Krasnići je rekao da ima mnogo ponuda da postane deo nove vlade, ali da "neće glasati za novu vladu bez pobednika na izborima. 

Demokratska partija Kosova se izjasnila da neće glasati za novu vladu, te da će u ovom mandatu Skupštine ostati opozicija.

Samoopredjeljenje je kao pobednik izbora najavilo da će odmah nakon ukaza predsednika za mandatara za sastav nove vlade zatražiti od Ustavnog suda ocenu ustavnosti njegovog postupaka, najavivši i obraćanje Venecijanskoj komisiji.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTK2

KiMGašiRakićSrpska listaformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva