:

:

TV Most

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

clock

Decembar 10, 2023   9:42

0

65

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji, Vučić se sastao sa Radevim

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji. Kao alternativni pravac snabdevanja našoj zemlji osigurava energetsku bezbednost. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 milona evra, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Vučić je prilikom susreta sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Nišu izjavio da je početak rada gasnog interkonektora izuzetan povod za njihov susret i da će interkonektor doneti energetsku sigurnost građanima.

"Srdačan doček i izuzetan povod za ponovni susret! Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora, na kojem smo neumorno radili i koji donosi energetsku sigurnost za naše građane", napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

"Dobro nam došao, dragi prijatelju", poručio je Vučić.

Posle radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Trupalu, a potom će, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prisustvovati ceremoniji obeležavanja puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija–Bugarska.

Prisutnima će se obratiti predsednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana, kao i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje. Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva