:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Jul 25, 2022   18:02

0

127

Gasprom zaustavlja još jednu turbinu na Severnom toku 1

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da će zaustaviti rad još jedne turbine na gasovodu Severni tok 1 radi održavanja, i da će protok gasa koji je već smanjen na 40 posto kapaciteta, pasti od srede za još pola, javlja Rojters.

 

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara (mcm) gasa od srede, 27. jula, od 4:00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina od sadašnjih već smanjenih isporuka, dodaje britanska agencija.

Novi šok za snabdevanje Evrope gasom dolazi u trenutku visokih tenzija u okviru kojih Rusija i Zapad razmenjuju ekonomske udarce zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Evropska unija je optužila Rusiju da pribegava energetskoj uceni, dok Kremlj kaže da su poremećaji u isporukama gasa izazvani problemima s održavanjem i efektima zapadnih sankcija.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa visokim cenama hrane i energije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ovog meseca upozorio Zapad da nastavak sankcija rizikuje da izazove katastrofalno poskupljenje energije za potrošače širom sveta.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa. Evropa uvozi oko 40 procenata svog gasa i 30 procenata nafte iz Rusije.

Gasprom je prošle nedelje nastavio isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 nakon 10-dnevne pauze zbog redovnog remonta, zadržavši ih na nivou od samo 40 posto kapaciteta, na koji su spuštene još u junu zbog, kako je tada obrazloženo, odloženog vraćanja jedne turbine se servisiranja u Kanadi.

Političari u EU su to objašnjenje Moskve odbacili, pri čemu Nemačka tvrdi da je planom ionako bilo predviđeno da se pomenuta turbina koristi tek od septembra.

Simens saopštio da je turbina za Severni tok 1 spremna

Nemačka kompanija Simens enerdži saopštila je danas da je turbina za koju Moskva tvrdi da ograničava kapacitet protoka na gasovodu Severni tok 1, spremna za isporuku, ali se čeka da ruski Gasprom obezbedi carinsku dokumentaciju da bi transfer mogao da se nastavi.

"Transport turbine bi mogao da počne odmah. Nemačke vlasti su još početkom prošle nedelje dostavile kompaniji Semens Enerdži svu potrebnu dokumentaciju za izvoz turbine u Rusiju", navodi se u saopštenju Simensa i ističe da su u Gaspromu svesni da nedostaje carinska dokumentacija za uvoz u Rusiju koju je Gasprom, kao kupac, dužan da obezbedi, prenosi Rojters.

Gasprom nije komentarisao saopštenje nemačke kompanije, ali je ranije danas saopštio da mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, preneo je ranije TASS.

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine, dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara gasa od srede, 27. jula počevši od 4 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa velikim poskupljenjima hrane i energije.

Izvor: T a n j u g

GaspromgasRusijaremontEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva