:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Decembar 03, 2023   18:04

0

111

Gaza: U prethodna 24 sata ubijeno više od 700 Palestinanca

Portparol vlade u Gazi rekao je za Al Džaziru da je u prethodna 24 sata ubijeno više od 700 Palestinaca u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim vazdušnim udarima premašio od 7. oktobra 15.500.

Ranjeno je, prema tim navodima, više od 41.000 ljudi.

Al-Tani: Katar zahteva međunarodnu istragu o izraelskim zločinima u Gazi

Katar zahteva trenutnu, sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu o onome šta je premijer te zalivske zemlje šeik Muhamed bin Abdul Rahman al-Tani opisao kao izraelske zločine u Gazi, javila je danas katarska televizija Al Džazira.

On je, takođe, rekao da će Katar nastaviti da ulaže napore za postizanje još jednog primirja i uspostavljanje trajnog prekida vatre u opkoljenoj enklavi, preneo je Rojters.

Izrael je danas pojačao bombardovanje, nakon što je u petak prekinuto sedmodnevno primirje između izraelskih snaga i Hamasa tokom kojeg je sprovedena razmena izraleskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Najmanje 12 ranjenih u napadu Hezbolaha na sever Izraela

Najmanje 12 osoba ranjeno je danas u raketnom napadu libanskog pokreta Hezbolah u blizini mesta Beit Hilel na severu Izraela, saopšteno je iz medicinskog centra  Ziv gradu Safed.

Iz bolnice su precizirali da je lakše povrede od šrapnela zadobilo 11 muškaraca, kao i jedna žena, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage tvrde da su samo četiri vojnika lakše povređena u napadu i da nije jasno da li su ostale žrtve vojnici ili civili.

Međutim, Armijski radio, prenosi da su osam od 11 žrtava bili vojnici, dok je novinski sajt Inet objavio da ih je bilo 11.

Posle napada iz Libana, izraelske odbrambene snage raspoređene su na putu u Mošav u Beit Hilelu, u blizini granice sa tom susednom zemljom.

Pentagon: Napadnuto nekoliko brodova u Crvenom moru, među njima i USS Kerni

Američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuti su danas u Crvenom moru, saopštio je Pentagon.

"Upoznati smo sa izveštajima o napadu na američki razarač USS Kerni i komercijalne brodove u Crvenom moru, a čim budemo imali više informacija, objavićemo ih", poručili su iz Pentagona, preneo je AP.

U saopštenju nije navedeno odakle su došli napadi, ali agencija podseća da su jemenski Huti su u prethodnom periodu pokrenuli niz napada na brodove u Crvenom moru i da su lansirali su dronove i rakete koji su ciljali Izrael.

Ranije u toku dana britanski teretni brod je, prema izveštajima, pogođen projektilom dok je išao kroz Crveno more, saopštila je pomorska bezbednosna kompanija Ambrej.

"Britanski teretni brod pod zastavom Bahama je, prema izveštajima, pogođen raketom dok je prolazio kroz Crveno more, na oko 34,5 kilometara severozapadno od Moče, u Jemenu", navela je kompanija Ambrej, preneo je Juronjuz.

Izrael odbio zahtev UAE da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze

Izrael je odbio zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze da bi nadgledali vozila koja prevoze opremu namenjenu poljskoj bolnici koju tamo osnivaju.

U vozilima nije bila humanitarna pomoć, već specijalizovana oprema za bolnicu, preneo je "Džeruzalem post".

Tokom razgovora sa predstavnicima različitih izraelskih vladinih agencija, uključujući Koordinatora vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT), Izraelsku obaveštajnu agenciju Šin Bet i druge bezbednosne zvaničnike, predstavnici UAE su tražili dozvolu za raspoređivanje dronova kako bi osigurali bezbednost projekta bolnice.

Međutim, obavešteni su da, iz bezbednosnih razloga, dronovi ne mogu da uđu u Pojas Gaze, te su im dronovi vraćeni.

Bezbednosni zvaničnik je pojasnio da nije bilo pokušaja krijumčarenja dronova.

"Postavili su zahtev, a mi smo ljubazno odbili", rekao je on.

Izraelski bezbednosni zvaničnici bili su protiv transfera dronova, pre svega zbog značajne zabrinutosti da bi Hamas mogao da pokuša da nabavi dronove i upotrebi ih protiv Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), naveo je izraelski list.

Šef Šin Beta: Lovićemo Hamas godinama ako bude trebalo

Izrael će loviti pripadnike Hamasa makar i godinama ako bude trebalo, rekao je šef unutrašnje izraelske obaveštajne službe Šin Bet Ronen Bar.

On je dodao da će ih goniti "čak i u Kataru, Turskoj i Libanu", preneo je Rojters.

Izraelska agencija odbila je da komentariše Ronovu izjavu za izraelski javni servis Kan.

Izvor: T a n j u g

HamasIzraelHezbolahPentagonCrveno morebrod
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva