:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Februar 26, 2020   18:31

0

232

Gazeta Ekspres: KBS na sever KiM samo uz saglasnost komandanta Kfora

NATO zvaničnik je izjavio da Kosovske bezbednosne snage (KBS) moraju da obaveste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na severu KiM, prenosi Gazeta Ekspres.

"Svaki pokret KBS na severu Kosova i Metohije zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta Kfora", istakao je neimenovani NATO zvaničnik u odgovoru za Gazetu Ekspres.

NATO zvaničnik je napomenuo da se već razmatra nivo angažmana NATO sa KBS, nakon odluke o transformaciji KBS i da se razgovori po tom pitanju nastavljaju, navodi taj prištinski list.

U odgovoru se dalje precizira dvadesetogodišnji doprinos NATO stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO ostaje nepromenjena i u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Mi smo tu da održimo bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vreme, posle odluke o transformaciji KBS, sada preispitujemo nivo NATO angažmana sa KBS. Ove diskusije se nastavljaju. Naš mandat se nije promenio i nastavićemo mirovnu misiju. NATO takođe podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", navedeno je u odgovoru NATO za Gazetu Ekspres.  

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je danas sporazum postignut 2013. godine između Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena .

U objavljenom sporazumu, Tači je kao premijer u to vreme dao garanciju NATO da će KBS delovati na severu Kosova samo uz prethodni dogovor sa Kforom.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMKFORsever KiMKBS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva