:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 06, 2020   20:29

0

166

Gazeta Ekspres: Kurtijeva vlada će odložiti rok za delimično ukidanje takse

Gazeta Ekspres je kontaktirala kabinet kosovskog premijera da proveri da li će biti donesena odluka vlade da delimično ukine taksu i nakon što je Srbija nastavila kampanju protiv priznavanja jednostrano proglašenog Kosova, kao i da li će se nastaviti sa merom reciprociteta, kako je najavljeno. U odgovoru se navodi da će Aljbin Kurti odložiti rok za delimično ukidanje takse bez preciziranja nekog datuma.

"Premijer Kurti i dalje je spreman da da vremena za jednoglasno ukidanje, na osnovu njegovog javnog stava, kombinujući postepeni reciprocitet s postepenim ukidanjem takse", rečeno je iz kabineta kosovskog premijera za Gazetu Ekspres.

Očekuje se da će taj potez dodatno pogoršati odnose između Kosova i SAD, koji traže besuslovno ukidanje takse, navodi se u tekstu.

Kosovski premijer prethodno je najavio da će 15. marta biti doneta odluka o ukidanju takse na sirovine uvezene iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, međutim, zatražio je od Srbije da na ovu odluku odgovori obustavom kampanje protiv povlačenja priznanja tzv. Kosova, kako bi taksa bila u potpunosti ukinuta.

U protivnom, Kurti je upozorio da će se od 1. aprila nastaviti sa potpunim ekonomskim, trgovinskim i političkim reciprocitetom.

"U slučaju da Srbija ne poštuje dobru volju Vlade Kosova za uklanjanje ekonomskih, trgovinskih i političkih barijera u međusobnim odnosima i ukoliko ne prestane neprijateljsku kampanju na međunarodnoj sceni i ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom , tada će kosovska vlada od 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem principa reciprociteta, prvo u oblasti trgovine, a potom u ekonomije i politike", istakao je Kurti.

Za pitanje delimičnog ukidanja takse nije se obezbedilo jedinstvo u vladinom kabinetu, jer je Demokratski savez Kosova insistirao na potpunom, a ne samo delimičnom ukidanju takse.

Nakon vesti da je država Sijera Leone povukla svoje priznanje, kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je Kosovo pokazalo dobru volju tako što je predložilo da se taksa ukine, međutim, kako je naveo, Srbija je nastavila kampanju za povlačenje priznanja.

"Nismo prepreka na putu dijalogu i nikad nismo bili. Mi smo napravili  korak napred, oni su napravili korak unazad. Zašto? ", napisao je Kurti u poruci na Tviter nalogu.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMKurtitakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva