:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Septembar 22, 2020   10:20

0

123

Gebrejesus: Pandemija pokazala važnost globalne uloge UN

Pandemija koronavirusa je pokazala važnost globalne uloge UN, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije na brifingu u Ženevi.

"Možda nijedna kriza od Drugog svetskog rata nije jasnije pokazala zašto su nam UN potrebne nego pandemija kovid 19", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Gebrejesus je zbog toga apelovao na zemlje da pruže političku i finansijsku podršku međunarodnom programu "Kovaks", koji ima za cilj da obezbedi jednak pristup vakcini protiv koronavirusa, onda kada bude razvijena.

"Nalazimo se u kritičnom trenutku i potrebno nam je povećanje političke i finansijske posvećenosti zemalja", istakao je Gebrejesus.

Prema podacima sa sajta Vorldometer, u svetu je od početka pandemije zabeleženo više od 31,4 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada je od posledica zaraze preminulo preko 969.298 osoba. Oporavilo se preko 23 miliona obolelih. Najviše zaraženih i preminulih je u SAD, a veliki broj slučajeva zaraze beleži se i u Indiji, Brazilu i Rusiji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva