:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Mart 02, 2022   18:22

0

119

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije

Velikom većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu".

 

Moskva se u rezoluciji poziva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine, što je prema Rojtersu potez čiji je cilj da se Rusija politički izoluje.

Rezolucija, koja je dobila podršku 141 od 193 članice UN-a, došla je na kraju retke hitne sednice Generalne skupštine koja je sazvana na inicijativu Saveta bezbednosti, protiv je bilo pet, Rusija, Belorusija,Sirija,Severna Koreja i Eritreja, dok je 35 država bilo uzdržano među njima Kina i Kuba, prenosi Rojters.

Predstavnik Srbije pri UN Nemanja Stevanović rekao je da se Beograd pridružio osudi napada na Ukrajinu jer se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih država.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da se u tekstu ne pominju bilo kakve sankcije, ali da je s naše strane važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice.

Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da sve ukazuje na to da se Rusija priprema da pojača brutalnost kampanje koju vodi protiv Ukrajine.

"Pozivamo Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozivamo još jednog ukrajinskog suseda Belorusiju, čije ste obraćanje upravo čuli, da prestane da podržava rat i da prestane da dozvoljava da se njena teritorija koristi za podršku ovoj agresiji. Udruženi smo da osiguramo da Rusija odgovara za kršenje međunarodnog prava i da se pozabavimo užasnim kršenjima ljudskih prava i humanitarnom krizom koji nam se događaju pred očima. Ovo je izuzetan trenutak. Prvi put za 40 godina, Savet bezbednosti je sazvao vanredno specijalno zasedanje Generalne skupštine", poručila je Grinfild tokom obraćanja, prenosi Glas Amerike.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja zatražio je od članova Generalne skupštine UN da ne podrže nacrt rezolucije o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Rusija je svesna pritiska koje naši zapadni partneri vrše na brojne države da bi podržale rezoluciju. Smatramo ih ciničnim pretnjama, kojih smo svesni. Kijevske vlasti svoje građane drže kao taoce i to ne metaforički, već stvarno. Šire dezinformacije u vezi sa ruskom specijalnom akcijom u Ukrajini, što ćemo prezentovati najvišim zvaničnicia Ujedinjenih nacija. Tokom poslednjih osam godina činili smo sve da bi bio izbegnut ovakav scenario. Međutim, ukrajinska strana ne želi da prekine sa granatiranjem Donbasa uprkos znatnim žrtvama koje su premašile 14.000 ljudi", rekao je Nebeznja.

Ruski ambasador je negirao da Moskva cilja civile u svojim operacijama i upozorio je da bi usvajanje rezolucije moglo podstaći dalju eskalaciju.

Rezolucija je usvojena na završetku vanredne sednice Generalne skupštine koju je sazvao Savet bezbednosti, prvi put posle 1982.godine, a koja je počela u ponedeljak.

Iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, one imaju političku težinu, navodi Rojters.

Izvor: RTS, T a n j u g

Generalna skupština UNRusijaUkrajinarezolucija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva