:

:

TV Most

Foto: Jadovno

clock

Oktobar 27, 2019   9:53

0

257

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj stvar nacionalne bezbednosti

Profesor Beri Lituči, osnivač Instituta za Jasenovac, kaze da Srbi moraju da shvate razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata kao pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda, jer, kako objašnjava, da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana ne bi nam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i progon naroda iz Hrvatske i s Kosova. 

Lituči, univerzitetski profesor iz Bruklina koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, kaže za današnje "Novosti" da se NATO nikada ne bi usudio da bombarduje našu zemlju da prethodno Srbi nisu satanizovani u celom svetu, delimično, kako navodi, i svojom krivicom.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen stradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa "velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta". 

Lituči još navodi da su u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, koji je otvoren 1993. godine, stradanja Srba relativizovana i poništena, dok je iz njega, dodaje, krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Beri Lituči ukazuje i na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu i dodaje da Srbija treba da pokrene proces pred Međunarodnim sudom za ratne zločine protiv Zagreba. 

On tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile, piše "Novosti".

Izvor: T a n j u g

Beri LitučiJasenovacgenocid
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva