Georgijeva: Neophodni odlučni koraci za rešavanje dugova

:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 18, 2020   21:59

0

22

Georgijeva: Neophodni odlučni koraci za rešavanje dugova

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da je neophodno preduzeti odlučujuće korake za rešavanje problema velikih dugova nekih zemalja i pozvala i kreditore i dužnike da hitno počnu restrukturiranje dugova.

 

Kako prenosi Rojters, ona je rekla da će odluka članica G20 najrazvijenih zemalja da produže na još šest meseci suspenziju otplata dugova u bilateralnim sporazumima pomoći siromašnim zemljama, ali je istakla da je potrebna još energičnija akcija.
"Kupujemo nešto vremena, ali moramo se suočiti s realnošću da su potrebne mnogo odlučnije akcije", rekla je Georgijeva na onlajn skupu Grupe 30 bivših političara i ekonomskih stručnjaka.
Ona je istakla da učiniti premalo i to prekasno košta dužnike, ali i kreditore, i upozorila da će u 2021. godini dugovi na globalnom nivou dostići 100 odsto BDP-a.
Rojters navodi da izjava Georgijeve dolazi u trenutku pojačane zabrinutosti o velikom skoku nivoa dugova, pogotovo slabo i srednje razvijenih zemalja, koje su teško pogođene epidemijom korona virusa, padom prihoda od turizma i, u nekim slučajevima, nižim cenama nafte.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva