:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Mart 31, 2023   17:47

0

72

Gero i Rode: ZSO se mora sprovesti u delo, nema vremena za gubljenje

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini, Olivije Gero i Jorn Rode poručili su u Medija centru u Čaglavici, na debati ,,Evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", da dve strane moraju da ispoštuju već dogovorene sporazume, uključujući sporazum o Zajednici srpskih opština.

Amabasador Gero kazao je da očekuje da Vlada u Prištini pokrene pregovore o Zajednici opština sa srpskom većinom, kao što stoji u dokumentima.

,,Vreme je odlično odabrano jer smo na raskrsnici. Mislim da vidmo znakove proleća u dijalogu. Oba sporazum, i onaj postignut 27. u Briselu i onaj u Ohridu 18. marta, veliki su korak napred i veliko dostignuće. Činjenica da sporazum nije potpisan nije toliko važna, ali je važno da je sporazum obavezujući. Ono što očekujemo od Vlade Kosova je da pokrenu pregovore o ZSO, kao što stoji u dokumentima koji su dogovoreni. Prvi korak su sastanci koji slede narednih dana, i ponavljam, očekujemo da ispoštuju svoje obaveze", poručio je Gero.

Ambasador Nemačke Jorn Rode je poručio  da nema više vremena za gubljenje i da se ZSO mora sprovesti u delo.

,,Velika politička pažnja se posvećuje dijalogu. Nemamo više vremena za gubljenje, imamo rat u Ukrajini, nemojte nas zamarati sa pitanjima registarskim tablica. Sada imao političku volju aktera da se to sproede u delo. ZSO se mora sprovesti, to je dugoročna obaveza Kosova, a sa druge strane moraju da priznaju simbole, diplome. Potrebna je politička volja da sve to sprovedemo u delo", poručio je Rode.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva