:

:

TV Most

Foto: TV Malisheva

clock

April 13, 2021   18:38

0

147

Gervala: Ponuda za normalizaciju, uz stare optužbe

Ministarska spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom, istovremeno optužujući Srbiju za "zločine protiv čovečnosti" i, čak, "genocid" u južnoj srpskoj pokrajini.

Ona je ponovila tvrdnje Prištine da je nezavisnost tzv. Kosova gotova stvar i pozvala Srbiju da, kako kaže, prihvati tu realnost, kako bi što pre izašla iz "mračne prošlosti u svetlu budućnost".

Gervala tvrdi da su "najveći zločini protiv čovečnosti na evropskom tlu od nacističke Nemačke" počinjeni u ime "velike Srbije". Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN poručila Srbiji da "mora da prizna i prihvati da mora da plati cenu za svoje zločine... oslobodi se genocidnih korena i pokuša da postane civilizovana evropska zemlja".

Tek kada Srbija, kako je rekla, "prestane da se agresivno meša" u poslove susednih zemalja, moći će da postane "normalna zemlja koju susedi neće smatrati bombom koja otkucava".

Gervala, istovremeno, kaže da je Priština zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom i vođenje otvorenog dijaloga o prošlosti i budućnosti.

Srbija, međutim, kako je navela, treba da prestane da "igra igre i sedne za sto i ozbiljno razgovara". "Onda ćemo možda naći istorijsko rešenje ne samo za nase bilateralne probleme već i za pomirenje na Balkanu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija mora da identifikuje ratne zločince i izvede ih pred lice pravde, kao i da sarađuje u pronalaženju nestalih.

Gervala tvrdi i da na KiM ima ljudi koji imaju "zaštrašujuća iskustva" sa Srbijom, a kao primer je navela aktuelnog premijera Aljbina Kurtija koji je bio u zatvoru u Srbiji, kao i potpredsednicu parlamenta koja je izgubila članove porodice.

Gervala je, takođe, napomenula da je Priština posvećena putu integracije ka EU i NATO.

Izvor: Танјуг

KiMGervaladijalog Beograda i PrištineSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva