:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jul 16, 2019   8:15

0

103

Glasanje o imenovanju Ursule fon der Lajen za šefa Evropske komisije

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće danas o imenovanju Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije.

 

Ukoliko fon der Lajen dobije podršku Parlamenta, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva Komisije. U suprotnom, Evropski savet ima mesec dana da Parlamentu dostavi ime novog kandidata za najvišu funkciju EU.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen danas će u 9 časova predstaviti svoj program na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Fon der Lajen će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata evropskih poslanika o njenom imenovanju i programu.

Glasanje će se obaviti tajno u 18 časova.

Da bi bila postavljena na mesto predsednice Evropske komisije fon der Lajen mora da dobije poverenje više od polovine od 751 poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropska narodna partija iz čijih redova dolazi Ursula fon der Lajen, ujedno i najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, već je najavila svoju podršku izboru prve predsednice Evropske komisije.

Evropske socijaldemokrate, kao druga partija po broju poslanika, imaju primedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata sa evropskih izbora u slučaju nominovanja Ursule fon der Lajen.

I socijaldemokrate i evropski liberali očekuju da vide da li će fon der Lajen podržati njihove zahteve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove Evropske komisije.

Zeleni i krajnja levica već su najavili da će glasati protiv.

Ukoliko Ursula fon der Lajen sutra dobije potrebu većinu u Evropskom parlamentu, odmah se kreće u nominacije za sastav nove Evropske komisije koja bi trebalo da počne sa radom u novembru.

Ukoliko njena kandidatura bude odbijena, lideri EU će morati da ponove proces izbora kandidata za vodeće pozicije EU, i Evropskom parlamentu u roku od mesec dana dostave ime novog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Ursula fon der LajenEvropska komisijaEvropski parlamentglasanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva