:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 28, 2023   10:35

0

52

Glečeri u Švajcarskoj se za dve godine istopili koliko i između 1960. i 1990. godine

Švajcarski glečeri istopili su se u poslednje dve godine koliko i između 1960. i 1990. godine, pod dejstvom ekstremnih vremenskih uslova pogoršanih klimatskim promenama, otkriva danas objavljena studija.

Malo snežnih padavina zimi i veoma visoke temperature leti dovele su u 2022. i 2023. godini do smanjenja 10 odsto zapremine glečera, navodi se u studiji grupe stručnjaka odgovornih za proučavanje kriosfere u okviru Švajcarske akademije prirodnih nauka.

Njihov zaključak je jasan - švajcarski glečeri se tope sve brže i brže, prenosi Figaro.

"Ako nastavimo tempom poslednjih godina, svaka godina će biti loša. Videli smo tako snažne promene u klimi poslednjih godina da je potpuno moguće zamisliti ovu zemlju bez glečera", rekao je jedan od autora studije Matijas Hus i dodaje da bi rešenje moglo da bude "stabilizacija klime" smanjenjem emisije ugljen-dioksida na nulu što je brže moguće.

Otapanje je zahvatilo sve alpske zemlje u kojima se nalazi oko 1.400 glečera koji napajaju jezera, reke i potoke. Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene objavljenom prošle godine, topljenje leda i snega jedna je od 10 glavnih pretnji izazvanih globalnim zagrevanjem.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva