:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Jun 01, 2020   17:05

0

204

Godfri i Dačić razočarani merama Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su danas razočaranje odlukom Prištine vezanom za uvoz srpske robe, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova koje naglašava i očekivanje američkog ambasadora da će uskoro biti ukinute sve restirkcije, a dijalog nastavljen.

 

Tokom razgovora izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem osnaživanja odnosa dve zemlje u periodu nakon stavljanja pod kontrolu aktuelne globalne pandemije Kovid 19. S tim u vezi, američki ambasador je pohvalio način na koji se Vlada Republike Srbije bori protiv epidemije kao i saradnju koja je tim povodom uspostavljena.

Šef diplomatije je izrazio razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi sa uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju – tzv. uvođenjem recipročnih mera. Istakao je da su ovakve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsećajući da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere.

Ambasador Godfri je rekao da deli razočarenje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazivši nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga. Istovremeno je, po pitanju regionalnih tema, rekao da veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Imajući u vidu predstojeće izbore u Republici Srbiji, američki ambasador je ponovo ocenio da je bitno da svi politički činioci u zemlji uzmu učešće na izborima, što bi doprinelo da Parlament bude mesto na kome će se čuti svi politički glasovi.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova, TV Most

Entoni GodfriIvica DačićSADPrištinaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva