:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   14:23

0

76

Godfri: Srbija ključna za stabilnost regiona

SAD su potpunosti podržavaju cilj Srbije da se priključi EU, poručio je danas američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri dodajući da odluka predsednika SAD da odredi izaslanika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje podršku dijalogu na najvišem nivou.

On je, obraćajući se na panelu o odnosima Srbije i Amerike na konferenciji „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje CEAS u okviru Sedme Beogradske NATO Nedelje, rekao da je Srbija politički i ekonomski lider u regionu i da igra ključnu ulogu za stabilnost regiona.

Godfri je naglasio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska i naredna zemlja "koja je u miru sa svojim susedima, u kojoj je uspostavljena vladavina prava i u kojoj postoje određeni standardi života za sve građane".

"U tom smislu, Amerika podržava EU integracije i članstvo u NATO. Srbija je trenutno u kritičnoj tački razvoja i srpsko rukovodstvo mora da povede Srbiju u novom pravcu razvoja. Poštujemo srpsku neutralnost i odluku da bude vojno neutralna i, u tom smislu, pokušavamo da razvijemo dalju ekonomsko-političku saradnju sa Srbijom", rekao je Godfri.

On je podsetio da je Metju Palmer jasno obrazložio da je cilj SAD da integracija Zapadnog Balkana na Zapad mora da bude završena.

"Za nas to podrazumeva članstvo u EU i NATO, za ceo Zapadni Balkan, odnosno za one zemlje koje žele da se pridruže NATO", rekao je Godfri.

Kada je reč o tome što nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Godfri je rekao da se SAD nadaju da će se te prepreke prevazići.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom samita u Ohridu rekao da želi da ceo region napreduje na putu ka EU i „da se osmisli jedan režim međusobne saradnje na nivou regiona koji će biti usklađen sa njegovim daljim evroatlanskim integracijama“.

"Mi smo već preuzeli ključne korake u pomaganju Srbiji da krene dalje tim putem evroatlanskih integracija", rekao je Godfri.

On je dodao da američka pomoć, koja uglavnom ide preko USAID-a, ima za cilj da pomogne Srbiji u evropskim integracijama, ali da je pred nama još puno rada i napora.

"Srbija već predvodi na mnogim frontovima. U tom smislu podržavamo sve uspehe koji su postignuti u ekonomskom sektoru. Američka tehnička pomoć, zajedno sa drugim partnerima, doprinela je ostvarenom napretku kako bi se poboljšali uslovi za investicije i poslovanje u Srbiji", naveo je ambasador.

On je dodao da Amerika u Srbiji promoviše zajedničke vrednosti ljudskih prava, ali da, kako tvrdi "napadi na medije i sloboda medija predstavljaju prepreku u demokratskom razvoju".

"Neophodno je da se vode otvorene debate u svim temama na širokom društvenom nivou. Želimo da pomognemo ovoj zemlji da se razvije dalje i u smislu medijskih sloboda. Mi pomažemo partnerima da razviju demokratske institucije, i da pomognu ranjivim društvenim grupama, etničkim manjinama i da se bore protiv korupcije. Trudimo se da budemo partner Srbiji u svim ovim naporima", rekao je Godfri.

Izvor: Танјуг

Godfri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva