:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2020   12:16

0

99

Godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Vojvodina danas obeležava 102. godine od kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji. Od 2018. godine, 25. novembar obeležava se kao datum od pokrajinskog značaja kada se dodeljuju priznanja, uključujući i ono najviše – Nagradu "Mihajlo Pupin".

Odluka o prisajedinjenju koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju, kada je dobila skoro trećinu današnje teritorije.

Pokrajinska vlada je u saopštenju čestitala svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine ovaj dan.

"Tokom više od sto godina u slobodi Vojvodina je, kao integralni deo Republike Srbije, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih onih koji u njoj žive. Stoga, na ovaj dan još jednom odajemo počast velikanima poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića, koji su svojom snagom, hrabrošću i istrajnom borbom stvorili uslove za donošenje odluke o prisajedinjenju", navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, pamtimo i obeležavamo i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje su omogućile dolazak slobode i na ove prostore.

Zbog epidemije kovida 19 tradicionalna svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana, a Nagrada "Mihajlo Pupin" i ostala pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva