:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2021   10:17

0

50

Godišnjica ulaska NATO snaga prvi put bez Tačija i Veseljija

Na današnji dan pre 22 godine na Kosovo i Metohiju su ušle prve snage NATO, tri dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je pripadnicima tadašnje Vojske SRJ i policije dat rok od 11 dana za povlačenje i dva dana nakon usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

Ubrzo svoje domove u južnoj srpskoj pokrajini napustilo je preko 200.000 Srba, koje se nastavilo tokom narednih godina i za koje do danas nisu stvoreni uslovi za povratak.

Za razliku od prethodnih godina kada je Priština nizom manifestacija, uz prisustvo visokih inostranih zvaničnika proslavljala uzak NATO trupa kao "Dan oslobođenja Kosova", ove godine je skromnija.

Prvi put ove godine tzv. "Dan oslobođenja Kosova" Priština dočekuje bez dojučeršnjih političkih lidera i komandanata tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija...

Organizacije ratnih veterana tzv. OVK, najavila je da će danas izaći na centralni gradski trg Skenderbeg, gde će organizovati "protest kroz umetnost" u znak, kako su naveli, odrške "oslobodiocima koji se nepravedno nalaze u Hagu".

Pokret Samoopredeljenje, aktuelnog premijera Aljbina Kurtija, ovaj za njih poseban dan, kako su isticali, kao i godišnjicu osnivanja ovog pokreta uvek proslavljali izlaskom na gradski trg.

Inače, povlačenje srpske vojske počelo je 15. juna 1999., a na čelu kolone s vojnim vozilima i teškim naroužanjem, na kojima se viorila srpska zastava, bio je komandant Prištinskog korpusa, general Vladimir Lazarević.

U Prištini, na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, 19. juna podignuta je zastava UN, pošto se Vojska Jugoslavije povukla, a mirovne snage UN (Kfor) preuzele kontrolu nad kosovskom teritorijom.

Na KiM je preko BiH prvi stigao ruski konvoj iz sastava mirovnih snaga UN, a preko tadašnje Makedonije ušli su prvi britanski vojnici, potom nemački, i italijanski vojnici...

U sastavu Kfora na Kosovo i Metohiju tada je bilo razmešteno 37.200 vojnika iz 36 država, a u proteklom periodu taj broj je znatno smanjen.

Povlačenjem srpske vojske i policije stavljena je tačka na NATO agresiju koja je počela 24. marta 1999. godine oko 20 sati na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

NATO, međunarodna zajednica i inostrani mediji bili su zatečeni povlačenjem srpske vojske i naoružanja, jer su iz Alijanse, pa i sam komandant Vesli Klark tvrdili da je agresija uspela i da su snage i tehnika Vojske Jugoslavije i MUP-a uništeni.

"Tajms" je 16. juna opisao iznenađenje koje su NATO komandanti ispoljili kad su, nadgledajući povlačenje jednog od najvećih srpskih konvoja, videli veliki broj tenkova i oklopnih vozila za koje su verovali da su uništeni u bombardovanju.

Prema britanskim vojnim izvorima, međutim, Vojska Jugoslavije je sa KiM izvukla 250 tenkova, 450 oklopnih vozila i 600 komada artiljerijskog naoružanja.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva