:

:

TV Most

Foto: Agencije

clock

Februar 14, 2024   12:19

0

55

Godišnjica zločina nad srpskim civilima u Čajniču za koji niko nije odgovarao

Na današnji dan pre 31 godinu, pripadnici tzv. Armije RBiH iz Goražda, napali su nezaštićena sela u opštini Čajniče i tada su ubijena 24 srpska civila, a najmlađa žrtva bio je 13 godišnji Željko Mašić.

Napad je izveden s leđa, teritorije Crne Gore. Prema rečima preživelih meštana u zločinu nad Srbima učestvovali su i muslimani iz pljevaljskih sela u Crnoj Gori, prenosi RTRS.

Ivana Tupeša tada je imala sedam godina, ranjena je u obe noge, pred očima su joj ubijeni dve bake i deda, s majkom je odvedena u logora u Goraždu što je čini najmlađim logorašem u Republici Srpskoj.

Kao i svi meštani Čajniča razočarana je što niko nije odgovarao za ovaj zločin. Specijalno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet o učešću crnogorskih državljana u zločinu nad srpskim civilima u Čajniču 14. februara 1993. godine.

Optužnicom u predmetu Jošanica koja se odnosi na zločin nad srpskim civilima u Foči, obuhvaćeni su i zločini nad Srbima u Čajniču.

Prvooptuženi u tom predmetu Ferid Buljubašić tereti se da je naredio napade na sela Trpinje, Šapiće i Trojan kada je prema optužnici ubijeno 11 iako su u tim napadima ubijena 24 srpska civila, podseća RTRS.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva