:

:

TV Most

Foto: CPC

clock

Avgust 28, 2020   19:24

0

157

Gojko Perović: Bez protestnih šetnji i litija na dan izbora

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da Crkva ima puno pravo da se izjasni oko izbora i pozvao vernike da ne podležu propagandi sa anonimnih adresa i da se na dan izbora ne organizuju "nikakve protestne šetnje, ili nešto što bi podsećalo na litije".

"Crkva ima puno pravo da se izjasni oko zbora i ona je to uradila mnogo blaže nego što je, recimo, Vatikan 1948. uradio pred izbore u Italiji, podržavajući demohrišćansku listu, a protiv levičarske koalicije. Crkvi je to pravo pripadalo oduvek, ali ga ona nerado i retko koristi", rekao je Gojko Perović.

Dodao je da "sada kada država i sekularna partija na njenom vrhu 'prave crkvu' i vrše podržavljenje sakralnih objekata, red je bio da Crkva kaže šta misli o takvoj politici".

Istakao je da su izbori svojevrsna svetinja, pravilo koga svi treba podjednako da se drže ukoliko se želi pravedan i tačan izborni rezultat.

Perović je pozvao sve aktere, a posebno verujuće ljude, da ne podležu propagandi sa pojedinih anonimnih adresa i da se u nedelju ne organizuju protestne šetnje, niti da se na bilo koji način krši izborna tišina.

"Ovo posebno govorim zbog moguće upotrebe prostora ispred pravoslavnih hramova za neke aktivnosti kojima nije ni mesto ni vreme. U nedelju ujutro će u našim crkvama, po običaju, biti služene liturgije i nijedno drugo okupljanje vernika nije blagosloveno i Crkva ga ne preporučuje, ni dok traje glasanje, ni dok se broje glasovi", poručio je Perović, prenose Vijesti.

Izvor: RTS

Crna GoraizboriGojko PerovićCetinjska bogoslovija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva