:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 24, 2019   21:51

0

261

Gojković: Evropska kuća ne može biti potpuna bez Srbije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković poručila je u Strazburu da Srbija nije samo geografski u srcu kontinenta, već i zbog evrointegracija i posvećenosti univerzalnim vrednostima u okviru Saveta Evrope.

 

Obraćajući se na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata, povodom 70 godina postojanja SE, Gojkovićeva je ocenila da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika na teritoriji Evrope i primer konkretnog rada na očuvanju zajedničkih vrednosti zbog čega je, istakla je, značajno nastaviti sa njenom primenom i danas.

"Već 70 godina SE čvrsto stoji na bedemima odbrane demokratske i slobodne Evrope. Ta slobodna i demokratska Evropa u kojoj se poštuje vladavina zakona i štite ljudska prava je naš zajednički dom koji moramo da čuvamo od svih izazova i da ga još snažnijeg ostavimo sledećim generacijama", rekla je Gojkovićeva.

U tom kontekstu, dodala je, ne smemo samo govoriti o očekivanjima za budućnost jer, kako kaže, "očekivanja se neće destiti sama od sebe, već moramo biti aktivni u ostvarenju naših ciljeva radi očuvanja naših zajedničkih vrednosti".

Ukazala je da se obe godine obeležava veoma značajan jubilej od osnivanja SE i izrazila zadovoljstvo što je Srbija, koja je od 2003. članica, deo zajednice evropskih naroda koji se zalažu za demokratiju i neguju demokratske institucije, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Gojkovićeva je ocenila da su svi užasi Drugog svetskog rata, koji su razorili Evropu, pokazali neophodnost stvaranja institucije kao što je Savet Evrope i ukazala da su i iza naroda Balkana strahote građanskih ratova iz 90-ih godina, koji su razorili zajedničku državu, bivšu Jugoslaviju.

"Prošlost moramo da pamtimo kako nam se ona ne bi ponovo dogodila. Ono što je još važnije, moramo zajednički da gledamo u budućnost. Zajedničke vrednosti i institucije, poput Saveta Evrope, moraju da nas povežu u izgradnji snažne i slobodne Evrope", rekla je predsednica parlamenta.

Istakla je da je Srbija zato naročito posvećena radu na održivim rešenjima kroz saradnju i dijalog na regionalnom nivou i u tom kontekstu ukazala na značaj neutralnog stava parlamentarne skupštine SE po pitanju Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dodala je da poštovanje zajedničkih i izvornih vrednosti podrazumeva i aktivno zalaganje i preduzimanje konkretnih koraka.

"U Srbiji to podrazumeva ne samo primenu konvencije već i saradnju na terenu u domenu jačcanja institucija, kao i punom aktivnošću delegacije u parlamentarnoj skupštini SE u zastupanju naših temeljnih vrednosti", navela je Gojkovićeva.

Ukazala je da su pred svima danas brojni izazovi u modernom, turbulentnom svetu i ocenila da samo zajedno može da se pobedi u suočavanju sa svim tim izazovima.

Gojkovićeva je istakla da je važno imati poverenje u zajedničku organizaciju, a posebno jedni u druge i istakla da je obaveza svih da se štite zajedničke tekovine, demokratija i poštovanje prava.

"Svi smo mi ovde različiti i tu različitost treba poštovati i uvažavati. Ali upravo u toj različitosti moramo da budemo ujedinjeni na zajedničkom poduhvatu očuvanja demokratije, osnovnih sloboda, kao što je to bio slučaj proteklih 70 godina", rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, sudbina zajedničkog evropskog doma ne zavisi od toga koliko smo slični ili različiti, već od toga da li ćemo voditi politiku jedinstva ili sukoba.

"Politika jedinstva omogućava da se i u različitostima vidi slično, a politika razdora od sličnog stvara različito. Neophodno je da se sa novom energijom obnovi stari zavet dat osnovnim vrednostima SE, među kojima parlamentarizam zauzima posebno mesto", istakla je Gojkovićeva.

Ukazala je da je važno da se građanima, posebno mladima, objasni da su parlamenti njihove institicije i instrumenti u njihovim rukama za rešavanje najznačajnijih pitanja u društvu.

Naglasila je da današnja društva treba da budu odlučna i vrlo aktivna kako mlade i druge građane ne bi zavele ekstremističke ideologije, porast rasizma, ksenofobije i s tim povezane netolerancije.

"Na ideologiju ne smemo odgovoriti ideologijom, već stvarnom primenom standarda. Jedino sa takvim vrednostima u temeljima naše civilizacije možemo da gradimo zajednicu prosperiteta i blagostanja u budućnosti za naše narode", zaključila je Maja Gojković.

Izvor: RTS

Maja GojkovićSavet Evropeevrointegracije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva