:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2019   14:12

0

228

Gojković: Evropski Parlament dobrodošao u dijalogu pozicije i opozicije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je dobrodošao angažman poslanika i predsednika EP u dijalogu vlasti i opozicije u parlamentu, i da je to navela u odgovoru na pismo predsednika Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

Gojković je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije navela da se nada da će uskoro doći do razgovora o načinu organizovanja sastanaka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Kako kaže, okvirni datumi za prvu fazu razgovora su 9. i 10. oktobar, a tema će biti izborni uslovi.

"Svi smo svesni rokova koji su pred nama i fokusiraćemo se u prvoj fazi na razgovore o izbornim uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanja i slično", kazala je Gojković.

Ona je napomenula da je saglasna sa svim predloženim angažmanima EP kako bi vratili dijalog u Skupštinu gde mu je i mesto i na šta je, kaže, i sama više puta pozivala političke stranke.

Ističe da joj je drago da je i EP prepoznao važnu činjenicu da je parlament mesto za važne razgovore.

"Cilj nam je da se i ovde u našem parlamentu pospeši kultura dijaloga i da ovaj parlament sve više usvoji evropske standarde u dijalogu među političkim strankama", kazala je predsednica Skupštine.

Dijalog koji je predložen da se održi u nekoliko faza u zgradi Skupštine treba da se održi pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Srbije uz učešće nekog od predstavnika EP, kazala je Gojković i dodala da ima za cilj povratak međustranačkog dijaloga u Narodnu skupštinu Srbije i uspostavljanje i jačanje parlamentarne kulture dijaloga među poslanicima i političkim parlamentarnim strankama.

Predsednica Skupštine je navela da će na razgovore biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih političkih stranaka, njihovi lideri, a po potrebi kasnije i neki eksperti.

Upitana na koje tačno lidere političkih stranaka se misli, Gojković je kazala da očekuje da se u pripremi prve faze konkretizuje koji su to lideri političkih stranaka.

"Da li se misli na šefove poslaničkih grupa, na predsednike parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate nakon izbora ili se misli ukupno na lidere parlamentarnih stranaka bez obzira na koji način su ostvarili taj status, videćemo nakon konkretizacije", kazala je Gojković.

Smatra da nema potrebe da se dele lideri "na ove ili one" i ističe da je cilj ovog dijaloga da zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi uzmu učešće na predstojećim izborima.

Gojković napominje da se upravo Mekalisterovom pismu navodi da bi se neke dalje faze razgovora o unapređenju rada Skupštine i dijaloga odvijale nakon izbora 2020. godine".

Upitana da li je angažman EP zakasnio imajući u vidu da su neke opozicione stranke već donele odluku da će bojkovati izbore u martu naredne godine, Gojković kaže da je to njihov način razmišljanja koji poštuje, te da je na njima da donesu konačnu odluku.

"Sve što je predloženo od EP otvara mogućnost da unapredimo sve ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je preuranjena ta njihova odluka o bojkotu i da je reč o izgovorima da se ne učestvuje na izborima kako se ne bi pokazala politička snaga", kazala je predsednica Skupštine.

Biću pokrovitelj i medijator

Gojković ističe da smatra da je svim političkim strankama mesto u parlamentu u okviru dijaloga, kao i svim strankama koje imaju podršku građana Srbije.

Upitana ko će predstavljati Srpsku naprednu stranku, Gojković je kazala da ona neće predstavljati nijednu stranku, već da će biti pokrovitelj i medijator, a da će se u SNS razgovarati o tome ko će njih predstavljati u dijalogu.

Izvor: Танјуг

GojkovićMekalisterEvropski parlamentizboriSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva