:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 26, 2020   19:40

0

48

Gojković i ostali predsednici skupština apelovali na EP

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ostali predsednici i predsedavajući parlamenata Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel za pomoć regionu u borbi protiv pandemije korona virusa predsednici Evropskog parlamenta Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj skupštini.

 

Pored Gojkovićeve, apel su potpisali i predsednici i predsedavajući skupština Severne Makedonije, Alabnije, BiH, Crne Gore i privremenih institucija u Prištini.
Kako su naveli, oni zajedničkim apelom žele da ukažu na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i region, u pogledu zaraženih, ali i nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema poput medicinske opreme i aparata koji su neophodni za uspešnu prevenciju, lečenje i sprečavanje daljeg širenja korona virusa.
Poručili su da je sada više nego ikada potrebna solidarnost, koordinirani pristup i zajednočko delovanje.
“Zbog toga apelujemo da Zapadni Balkan, koji je uvek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao deo zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa”, navodi se u tom pismu.
Takođe su zamolili predstavnike EU da razmotre mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, da omoguće regionu da, ukoliko to oceni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmera.
Istovremeno i da razmotre mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć za borbu protiv pandemije, kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Evropske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.
Predsednici i predsedavajući parlamenata su pozdravili svaku vrstu pomoći koju je Evropska unija spremna staviti na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana.
“Uvereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope, iskreno verujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, zaključeno je u pismu evoprskim funkcionerima.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva