:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2019   17:04

0

241

Gojković: Interparlamentarna unija u Beogradu od 13. do 17.oktobra

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na svečanoj ceremoniji u Ženevi potpisala je Sporazum između parlamenta i Interparlamentarne unije (IU) sa generalnim sekretarom ove međunarodne parlamentarne organizacije Martinom Cangongom, povodom organizovanja 141. skupštine IU u Beogradu od 13. do 17. oktobra ove godine.

Gojković je tom prilikom istakla da je organizovanje godišnjeg zasedanja IPU u Beogradu velika čast kako za Narodnu skupštinu Republike Srbije, tako i za našu državu i naglasila da je dobijanje domaćinstva rezultat veoma aktivnog učešća naše delegacije u radu Interparlamentarne unije u poslednjih nekoliko godina, saopšteno je iz parlamenta.

Gojkovic je rekla da je uverena da ce Srbija biti dobar domaćin i organizator ovog važnog parlamentarnog foruma i podsetila da 141. zasedanje za Srbiju ima istorijski značaj, jer se održava u godini značajnog jubileja Interparlamentarne unije kada se obeležava 130 godina postojanja ove organizacije.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da je Parlament Srbije uveliko započeo pripreme za organizaciju ovog važnog događaja i da u oktobru u Beogradu očekuje veliki broj parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta.

Gojkovic je napomenula da ce naša zemlja nakon 56 godina ponovo biti domaćin godišnjeg zasedanja IPU i ukazala da dodatan značaj ovom skupu daje činjenica da se nakon dužeg perioda Skupština IPU organizuje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve, imajući u vidu da je poslednje zasedanje u nekoj od evropskih država održano bilo pre dvadeset godina u Nemačkoj.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovala je predsednice Interparlamentarne unije Gabrijel Kuevas Baron, koja je istakla da ce zasedanje IPU u Beogradu, biti prvo zasedanje u Evropi posle mnogo vremena i ukazala da je od predsednice Skupštine Srbije dobijala uvek dobre inicijative.

Kuevas Baron je rekla da veruje da ce predstojeće zasedanje u Beogradu biti važno ne samo za istoriju Interparlamentarne unije, već i Srbije.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednici parlamenata, kao i generalni direktor Biroa UN u Ženevi Mihael Meler.

Gojkovic se uoči ceremonije potpisivanja Sporazuma sastala sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron i generalnim sekretarom Martinom Cangongom.

Gojković je tom prilikom naglasila da ce se Narodna skupština i u narednom periodu svesrdno zalagati za zajedničke ciljeve koje promoviše Interparlamentarna unija i unapređenje saradnje kako sa samom organizacijom tako i direktno sa članicama.

Gojković u Ženevi učestvuje na prvom sastanku predsednika parlamenata u okviru pripremnog komiteta Pete svetske konferencije predsednika parlamenata Interparlamentarne unije u Ženevi, 8-9. februara.

Maja Gojković: Interparlamentarna unija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva