:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 08, 2021   11:23

0

32

Gojković: Kultura je važan segment saradnje Srbije i Mađarske

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se u Budimpešti sa ministrom za ljudske resurse Mađarske Miklošem Kašlerom, u okviru šeste zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Mađarske, a razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti kulture, zaštite kulturnog nasleđa, kao i u oblasti filmske industrije, saopštili su iz ministarstva.

Gojković je istakla da je potpisivanje Ugovora između vlada Republike Srbije i Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji, odlična osnova za dalje jačanje veza i ukazala da zbog geografske bliskosti i tradicije odnosa naših naroda zajedničkim radom možemo da učinimo da kultura bude jedan od najrazvijenijih segmenata saradnje.

Ministar Kašler je takođe istakao spremnost za razvijanje odnosa u kulturi, imajući u vidu brojne potencijale, i dugu tradiciju veza u umetnosti, kao i narodnoj umetnosti i upućenosti dva naroda i život u istom regionu.

Gojković i Kašler su dogovorili bolje povezivanje ustanova kulture u širenju kulture Srbije i Mađarske i očuvanju mesta važnih za zajedničku istoriju, i u tom kontekstu intenzivniju saradnju muzeja i arhiva na očuvanju i digitalizaciji dokumenata važnih za obe zemlje.

Njih dvoje su takođe razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti filmske industrije, posebno imajući u vidu da su i Srbija i Mađarska posvećene razvoju filmske umetnosti i u tom okviru Gojković je predložila potpisivanje sporazuma u ovoj oblasti.

Gojković i Kašler su razgovarali o kreiranju zajedničkih projekata i mogućnosti koprodukcije, koja bi se odnosila na zajedničku istoriju Srbije i Mađarske, a ministar Kašler je predložio uključivanje Srbije u projekte koje je Mađarska već pokrenula.

Ministri su razgovarali o zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, posebno u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i u okviru UNESKO, imajući u vidu da je Srbija prihvatila inicijativu Mađarske da se pristupi izradi multinacionalne nominacije "gajdaške prakse" za Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

U okviru očuvanja kulturnog nasleđa, Gojković je kao važan projekat za Srbiju izdvojila "Dvorce Srbije", koje je nedavno pokrenulo Ministarstvo kulture kako bi sačuvalo dvorce, dvorove, vile i letnjikovce.

Ministarka je ukazala da je Srbija na početku tog procesa, a Mađarska koja ima više od 2.000 hiljade dvoraca, ima bogato iskusto i stručnjake, zbog čega je za Srbiju značajna saradnja na tom polju, stručna podrška i partnerstvo, što je ministar Kešler podržao.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?