:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 08, 2021   11:23

0

109

Gojković: Kultura je važan segment saradnje Srbije i Mađarske

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se u Budimpešti sa ministrom za ljudske resurse Mađarske Miklošem Kašlerom, u okviru šeste zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Mađarske, a razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti kulture, zaštite kulturnog nasleđa, kao i u oblasti filmske industrije, saopštili su iz ministarstva.

Gojković je istakla da je potpisivanje Ugovora između vlada Republike Srbije i Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji, odlična osnova za dalje jačanje veza i ukazala da zbog geografske bliskosti i tradicije odnosa naših naroda zajedničkim radom možemo da učinimo da kultura bude jedan od najrazvijenijih segmenata saradnje.

Ministar Kašler je takođe istakao spremnost za razvijanje odnosa u kulturi, imajući u vidu brojne potencijale, i dugu tradiciju veza u umetnosti, kao i narodnoj umetnosti i upućenosti dva naroda i život u istom regionu.

Gojković i Kašler su dogovorili bolje povezivanje ustanova kulture u širenju kulture Srbije i Mađarske i očuvanju mesta važnih za zajedničku istoriju, i u tom kontekstu intenzivniju saradnju muzeja i arhiva na očuvanju i digitalizaciji dokumenata važnih za obe zemlje.

Njih dvoje su takođe razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti filmske industrije, posebno imajući u vidu da su i Srbija i Mađarska posvećene razvoju filmske umetnosti i u tom okviru Gojković je predložila potpisivanje sporazuma u ovoj oblasti.

Gojković i Kašler su razgovarali o kreiranju zajedničkih projekata i mogućnosti koprodukcije, koja bi se odnosila na zajedničku istoriju Srbije i Mađarske, a ministar Kašler je predložio uključivanje Srbije u projekte koje je Mađarska već pokrenula.

Ministri su razgovarali o zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, posebno u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i u okviru UNESKO, imajući u vidu da je Srbija prihvatila inicijativu Mađarske da se pristupi izradi multinacionalne nominacije "gajdaške prakse" za Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

U okviru očuvanja kulturnog nasleđa, Gojković je kao važan projekat za Srbiju izdvojila "Dvorce Srbije", koje je nedavno pokrenulo Ministarstvo kulture kako bi sačuvalo dvorce, dvorove, vile i letnjikovce.

Ministarka je ukazala da je Srbija na početku tog procesa, a Mađarska koja ima više od 2.000 hiljade dvoraca, ima bogato iskusto i stručnjake, zbog čega je za Srbiju značajna saradnja na tom polju, stručna podrška i partnerstvo, što je ministar Kešler podržao.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva