:

:

TV Most

clock

April 08, 2021   19:00

0

72

Gojković: Mnogi Romi ostavili neizbrisiv trag u našoj kulturi

Potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je mnogo znamenitih Roma ostavilo neizbrisiv trag u našem društvu i kulturi.

"Svojim delom, učinili su ceo svet, a posebno ovaj naš deo univerzuma lepšim i bolim. Dr Rajko Đurić, violinistkinja Fevzija Jašarević, Šaban Bajramović, pesnikinja Gina Rajničić, i ovde prisutna, Nataša Tasić Knežević, operska pevačica koja je od strane OEBS-a u 2012. godini proglašena jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu, samo su neki od najpoznatijih", rekla je Gojković na svečanoj akademiji povodom Međunarodnog dana Roma pod navizom "Romi koji su učinili svet boljim mestom".

Ministarka je na svečanosti u Narodnom pozorištu, a koja je upriličena i povodom 50 godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma u Londonu, naglasila da je bez obzira na postignute rezultate važno da još više radimo na suzbijanju svih oblika netrpeljivosti i predrasuda kojima su Romi i danas izloženi.

"Imajući u vidu stvarnost koja nas okružuje, smatram da o Romima i njihovom životu ne treba govoriti samo na današnji dan, već svakodnevno, kako bismo svi zajedno učinili sve da se položaj romske populacije poboljša", kazala je Gojković.

Ona je poručila da Srbija posvećuje punu pažnju stvaranju neophodnih uslova za što veću društvenu uključenost i potpunu ravnopravnost romskog naroda.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva