:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 28, 2021   14:28

0

27

Gojković: Mnogo anomalija u kulturi, gasimo požare

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je u Skupštini Srbije da svakodnevno otkriva mnoge probleme, anomalije i nepravilnosti u oblasti kulture, nastajale u prethodnom periodu i navela da Ministarstvo sada radi na kreiranju dobrih zakona, ulaganju u infrastrukturu i sređivanju ove oblasti kako se ne bi i u budućnosti samo "gasili požari", već i suštinski bavili kulturom.


Gojković je rekla da joj je bila velika čast kada je postala ministar kulture i informisanja, posebno imajući u vidu koliko Srbija ima bogato kulturno nasleđe i tradiciju, ali da u tom momentu nije bila svesna koliko ima problema, koliko je to potpuno neuređena oblast koja nije imala u tom trenutku moderne zakone.

„Ministar mora da ima i hrabrosti i da ide do kraja da bi u nekom svom kratkom mandatu pokušao da uredi neke stvari i ispravi sve ono što svakim danom nalazi kao probleme i nepravilnosti. Sviđa mi se što su počeli da me napadaju i prozivaju raznorazni zato što to znači da nešto i radim. Ako vas niko ne napada, prosto se zapitate da li nešto radite i da li uopšte pokušavate nešto da promenite u oblasti kulture“, rekla je Gojković.

Navela je da joj je potrebna i podrška javnosti i parlamenta, imajući u vidu da se svaki dan kada otvori neki predmet u Ministarstvu suoči sa problemima, anomalijama, pa i nezakonitim radnjama, što je urađeno u nekom ranijem periodu, u mnogim ustanovama kulture.

„Uz vašu pomoć ipak mislim da ćemo uspeti da napravimo jednu dobro uređenu oblast, pa ćemo moći da se posvetimo i nekim lepšim stvarima i da se zaista suštinski bavimo kulturom, a ne samo da se bavimo problemima i gašenjem požara“, poručila je Gojković.

Odgovarajući na diskusiju poslanika, Gojković je rekla da će Ministarstvo i Vlada nastaviti sa ulaganjima u kulturu, da se završava pozorište u Subotici, da se ulažu napori na izgradnju zgrade Filharmonije, sređivanju zgrade Železničke stanice, gde će biti smešten Istorijski muzej, kao i da nikada više neće biti zatvoreni muzeji, kao što su u vreme prethodne vlasti bili zatvoreni duže od 10 godina i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Gojković je ukazala da Ministarstvo kulture kreće u pripremu donošenja Zakona o amaterskom stvaralaštvu, koje je veoma zastupljeno u Srbiji, ali do sada nepravedno zapostavljeno, što će biti prilika da se u ovoj oblasti poboljša situacija.

Ministarka je napomenula da će uskoro pred Narodnom skupštinom biti izmene Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, da se u formi javne rasprave nalazi Nacrt Zakona o kulturnom nasleđu, kao i Zakon o kinematografiji, audio-vizuelnoj delatnosti, a od jeseni Ministarstvo će započeti da radi na zakonu o pozorištu.

Ukazala je da je važno i što je budžet za kulturu povećan u ovoj godini i pored svih teškoća zbog pandemije Kovida -19, kao i da se nada da će i u narednoj godini biti određenih povećanja.

Gojković je rekla da je važno da se otvori i dijalog kako da, uz ulaganje države u kulturu, razvijemo kreativne industrije, da ojačamo i osposobimo sve koji se bave kulturom da se ne oslanjaju samo na izvore iz budžeta, već da kroz pozitivne primere iz Evrope, razvijaju manifestacije i festivale koji mogu da opstaju.

U Narodnoj skupštini u toku je rasprava o izmenama Zakona o kulturi, kojim se ovaj sistemski pravni akt u oblasti kulture usaglašava sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Na ovaj način se uspostavlja uravnotežena zastupljenost polova i definiše da upravni i nadzorni odbori imaju najmanje 40 odsto žena, odnosno manje zastupljenog pola.

Izmenama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, koje narodni poslanici danas razmatraju, ujednačavaju se uslovi za izbor direktora biblioteka u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?