:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 28, 2021   14:28

0

69

Gojković: Mnogo anomalija u kulturi, gasimo požare

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je u Skupštini Srbije da svakodnevno otkriva mnoge probleme, anomalije i nepravilnosti u oblasti kulture, nastajale u prethodnom periodu i navela da Ministarstvo sada radi na kreiranju dobrih zakona, ulaganju u infrastrukturu i sređivanju ove oblasti kako se ne bi i u budućnosti samo "gasili požari", već i suštinski bavili kulturom.


Gojković je rekla da joj je bila velika čast kada je postala ministar kulture i informisanja, posebno imajući u vidu koliko Srbija ima bogato kulturno nasleđe i tradiciju, ali da u tom momentu nije bila svesna koliko ima problema, koliko je to potpuno neuređena oblast koja nije imala u tom trenutku moderne zakone.

„Ministar mora da ima i hrabrosti i da ide do kraja da bi u nekom svom kratkom mandatu pokušao da uredi neke stvari i ispravi sve ono što svakim danom nalazi kao probleme i nepravilnosti. Sviđa mi se što su počeli da me napadaju i prozivaju raznorazni zato što to znači da nešto i radim. Ako vas niko ne napada, prosto se zapitate da li nešto radite i da li uopšte pokušavate nešto da promenite u oblasti kulture“, rekla je Gojković.

Navela je da joj je potrebna i podrška javnosti i parlamenta, imajući u vidu da se svaki dan kada otvori neki predmet u Ministarstvu suoči sa problemima, anomalijama, pa i nezakonitim radnjama, što je urađeno u nekom ranijem periodu, u mnogim ustanovama kulture.

„Uz vašu pomoć ipak mislim da ćemo uspeti da napravimo jednu dobro uređenu oblast, pa ćemo moći da se posvetimo i nekim lepšim stvarima i da se zaista suštinski bavimo kulturom, a ne samo da se bavimo problemima i gašenjem požara“, poručila je Gojković.

Odgovarajući na diskusiju poslanika, Gojković je rekla da će Ministarstvo i Vlada nastaviti sa ulaganjima u kulturu, da se završava pozorište u Subotici, da se ulažu napori na izgradnju zgrade Filharmonije, sređivanju zgrade Železničke stanice, gde će biti smešten Istorijski muzej, kao i da nikada više neće biti zatvoreni muzeji, kao što su u vreme prethodne vlasti bili zatvoreni duže od 10 godina i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Gojković je ukazala da Ministarstvo kulture kreće u pripremu donošenja Zakona o amaterskom stvaralaštvu, koje je veoma zastupljeno u Srbiji, ali do sada nepravedno zapostavljeno, što će biti prilika da se u ovoj oblasti poboljša situacija.

Ministarka je napomenula da će uskoro pred Narodnom skupštinom biti izmene Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, da se u formi javne rasprave nalazi Nacrt Zakona o kulturnom nasleđu, kao i Zakon o kinematografiji, audio-vizuelnoj delatnosti, a od jeseni Ministarstvo će započeti da radi na zakonu o pozorištu.

Ukazala je da je važno i što je budžet za kulturu povećan u ovoj godini i pored svih teškoća zbog pandemije Kovida -19, kao i da se nada da će i u narednoj godini biti određenih povećanja.

Gojković je rekla da je važno da se otvori i dijalog kako da, uz ulaganje države u kulturu, razvijemo kreativne industrije, da ojačamo i osposobimo sve koji se bave kulturom da se ne oslanjaju samo na izvore iz budžeta, već da kroz pozitivne primere iz Evrope, razvijaju manifestacije i festivale koji mogu da opstaju.

U Narodnoj skupštini u toku je rasprava o izmenama Zakona o kulturi, kojim se ovaj sistemski pravni akt u oblasti kulture usaglašava sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Na ovaj način se uspostavlja uravnotežena zastupljenost polova i definiše da upravni i nadzorni odbori imaju najmanje 40 odsto žena, odnosno manje zastupljenog pola.

Izmenama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, koje narodni poslanici danas razmatraju, ujednačavaju se uslovi za izbor direktora biblioteka u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva