:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 05, 2021   12:25

0

29

Gojković: Nije lako biti umetnik u Srbiji

Umetnici ponovo imaju pravo na nacionalno priznanje za doprinos srpskoj kulturi. Ministarka kulture Maje Gojković je u „Uranku“ na televiziji K1 kazala da u budžetu ima viška novca te da je krajnje vreme da se nepravda što se priznanja ne dodeljuju već osam godina ispravi.

 

"Nemam informaciju koliko prijava je stiglo jer smo tek raspisali konkurs. Svakako, prijave se najpre šalju strukovnim udruženjima, a ona predlažu kandidate Ministarstvu kulture. Ja imam taj težak zadatak da imenujem sedam članova Komisije koji će odlučivati o dobitnicima i koja će tek biti formirana. Biće to eminentni stručnjaci iz razlličitih oblasti kulture".

Ministarka je istakla da je pogrešno govoriti da je reč o nacionalnim penzijama, jer se one isplaćuju za života i ne nasleđuju se.

"To je nagrada za stvaralaštvo i doprinos nacionalnoj kulturi. Ovo priznanje moći će da svake godine dobije 20 umetnika i konkurencija će biti velika. Visina nagrade biće ista za sve, prosečna zarada iz jula meseca u Republici Srbiji, i mislim da je to oko 60.000 dinara”, rekla je Maja Gojković i dodala da nije lako biti umetnik u Srbiji, ali ni na bilo kom mestu u svetu.

Umetnici, kako kaže, na umu nemaju novac već su zaljubljeni u to što rade.

"Već su počeli da me zovu pojedini umetnici, da urgiraju, ali ja nisam sklona privilegijama i ne odlučujem ja o dobitnicima. Razgovaraću sa ljudima iz različitih oblasti umetnosti i zajedno ćemo doneti odluku o tome ko bi trebalo da bude u Komisiji. Imam i ja svoje kriterijume, a jedan član će biti izabran od Saveta nacionalnih manjina”, rekla je ministarka i istakla da očekuje polemike u javnosti u vezi sa dobitnicima ali je ubeđena da će odluka bitu pravična i pravdena jer su kriterijumi jasni.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva