:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 16, 2019   12:05

0

88

Gojković: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom i zahvalila na učešću delegacije Republike Turske na 141. zasedanju IPU u Beogradu na najvišem parlamentarnom nivou.

Gojković je istakla da su politički odnosi dve države na do sada najvišem nivou i da veliki broj susreta doprinosi razvoju saradnje, kao i da je nedavna poseta predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana i otvaranje deonice auto-puta Beograd-Sarajevo u okviru trilateralne saradnje Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, od izuzetnog značaja za dalji razvoj odnosa, saopštio je kabinet predsednika Narodne skupštine.

Šentop je istakao da lideri dve zemlje imaju jako dobre i prijateljske odnose i to dalje jača nivo saradnje, a da bi "parlamenti naših zemalja trebalo da unapređuju i učvršćuju ove kontakte i veze koje postoje na predsedničkom nivou".

Šentop je ukazao da Turska neće zaboraviti podršku koju joj je Srbija uputila odmah nakon neuspelog državnog udara u Turskoj.

Predsednik Parlamenta Turske je naglasio i da Turska smatra da Srbija ima centalnu poziciju u regionu i da doprinosi miru, stabilnosti i blagostanju i da je važno da bude uključena u dalje jačanje odnosa i u drugim organizacijama, kao što je IPU.

Gojković i Šentop su istakli da se ekonomska saradnja razvija sa tendencijom daljeg napredovanja, kao i da ima prostora za saradnju u oblasti trgovine, investicija, tekstilne industrije, bankarskog sistema.

Predsednik Parlamenta je istakao da se trgovinski obim povećao u 2018. godini na 1,3 milijarde dolara, da je obim turskih incvesticija veći od 200 miliona dolara i da sve više investitora iz Turske dolazi u Srbiju.

Gojković i Šentop su se saglasili da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila veoma dobra i kontinuirana, a o veoma plodnoj saradnji dva parlamenta govori i Protokol o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Velike nacionalne skupštine Turske koji je potpisan u aprilu 2015. godine.

Predsednici dva parlamenta ukazali su na značaj saradnje putem poslaničkih grupa prijateljstava, kao i delegacija na multilateralnim forumima, a Gojković je istakla da je Skupština Srbije spremna da putem ratifikacije sporazuma prati dogovore dve vlade. Šentop je pozvao predsednicu Skupštine Srbije na proslavu 100 godina Velike Narodne skupštine Turske u aprilu sledeće godine, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

GojkovićTurskaSrbijaŠentop
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva