:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

clock

Decembar 29, 2020   17:24

0

161

Gojković otvorila izložbu "O jednoj mladosti" u Šapcu

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je danas u Narodnom muzeju u Šapcu izložbu "O jednoj mladosti", koja prikazuje jednu epohu iz života grada koju je obeležila Hemijska industrija "Zorka".

 

Gojković je istakla da je Srbija posvećena očuvanju indrustrijskog nasleđa, kao važnog dela kulturne baštine, te da će ministarstvo na čijem je čelu posvetiti veću pažnju negovanju i afirmaciji industrijskog nasleđa.
"Razvoj te oblasti može povoljno da utiče ne samo na raznovrsniju i atraktivniju ponudu domaćoj publici, već i da poveća vidljivost celokupne srpske kulture na međunarodnoj sceni", rekla je Gojković, a saopštilo Ministarstvo kulture.
Ona je naglasila da izložba osvetljava važan segment domaće kulturne baštine, kao i da na evropskoj i svetskoj kulturnoj sceni, industrijsko nasleđe dobija sve veći značaj, između ostalog zato što povezuje više oblasti i uključuje mnoge profesije.
Istakavši da su ta višestranost i univerzalnost uticali da industrijsko nasleđe bude prepoznato kao važan deo kulturne i turističke ponude u mnogim razvijenim zemljama, Gojković je dodala da je u svetu odavno prisutan trend "vraćanja u život" nekadašnjih velikih industrijskih kompleksa, fabrika ili rudnika, koji revitalizacijom postaju značajna kulturna i turistička odredišta.
"Lokaliteti industrijskog nasleđa ne prikazuju isključivo ono što je nekada bilo, već su to i mesta na kojima mladi stvaraoci dobijaju priliku da iskažu svoj talenat i izgrade sebe kao ličnosti i umetnike", podvukla je Gojković.
Ministarka je podsetila da je fabrika "Zorka" uspela da postane jedna od znamenitosti svog grada i simbol jednog vremena, kao i da su radnici gradili fabriku, živeli sa njom i za nju, dok je "Zorka" istovremeno gradu i njegovim stanovnicima podarila duh zajedništva i solidarnosti.
"Tako je i ova izložba delo ne samo autora, već i svih radnika ''Zorke'' koji su stvarali industrijskog giganta i ponos grada", rekla je Gojković i dodala da se na izložbi vidi kako razvoj jedne fabrike stvara istoriju grada, utiče na društvene i kulturne prilike i život njegovih stanovnika.
Gojković je ukazala da Srbija danas gradi fabrike i na primeren način štiti kulturnu baštinu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva