:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2021   11:41

0

164

Gojković otvorila konferenciju "Nova pismenost za novo doba"

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, otvorila je konferenciju "Nova pismenost za novo doba" u novoj zgradi Radio televizije Vojvodine u Novom Sadu i tom prilikom istakla da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti.

Ministarka je naglasila da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, kao jedan od neophodnih stubova demokratije, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"I naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblasti", rekla je Gojković.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo kulture i informisanja radi na kreiranju politika medijske pismenosti, saradnjom sa međunarodnim razvojnim partnerima, kroz sprovođenje projekata u oblasti informisanja i medija.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo unelo medijsku pismenost u Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, a ovaj pojam je unet u set medijskih i dva obrazovna zakona.

Gojković je dodala da je, upravo imajući u vidu značaj ove teme za naše društvo, i posebno mlade, izrađen "Priručnik za razvoj i unapređenje medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju".

"Ovo smo uradili sa našim partnerima upravo u cilju unapređenja i razumevanja ove teme, kao i jačanja kompetencija nastavnika, dece, ali i roditelja. Istovremeno emitovan je i igrano-dokumentarno-animirani televizijski serijal o medijskoj pismenosti na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine, koji se oslanjao na obrazovne sadržaje iz priručnika za medijsku pismenost. Na ovaj način, podržali smo i ulogu javnih medijskih servisa u razvoju programa posvećenih promovisanju medijske pismenosti među mlađom populacijom", rekla je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na simbolički značaj to što se danas o medijskoj pismenosti za novo doba govori upravo u zgradi RTV koja je građena za buduće doba.

Gojković je istakla da je razvoj digitalnih tehnologija u 21. veku iz korena promenio naše navike i svakodnevicu, kao i doživljaj društvenog života i dodala da je on u velikoj meri uticao na pojavu i sve veću prisutnost novih medija, društvenih mreža, što se odrazilo i na tradicionalne medije, koji su morali da uhvate korak sa nezaustavljivim promenama kako bi sačuvali publiku.

"Trka za informacijama dovela je do toga da je u digitalnom svetu sve više poruka, naslova, vesti i uopšte sadržaja koji su nam svima dostupni na jedan klik. Sve veća popularnost društvenih mreža, obilje informacija i njihova nepreglednost, posebno ako se one nekritički koriste, lako mogu dovesti do toga da postanemo žrtva lažnih vesti, a njihovim šerovanjem da dalje širimo takve nepouzdane informacije. Ovakve pojave mogu veoma lako stvoriti čitav lavirint dezinformacija i glasina, u kome se svako od nas može lako izgubiti", izjavila je ministarka.

Gojković je napomenula da je upravo zbog toga moć medija danas još veća imajući u vidu da se zahvaljujući njima daje značaj ljudima i događajima i utiče na način na koji će društvo usvojiti određene pojave i stavove.

"Zato je izuzetno važno da se posebno kod mladih razvijaju sposobnosti čitanja, tumačenja i procenjivanja medijskih sadržaja. Jasno je da novi oblici komunikacije stvaraju nove izazove, a te izazove moramo da rešavamo starim metodama - učenjem, obrazovanjem, razvijanjem kritičke misli", podvukla je ministarka.

Gojković je danas potpisala Memorandum sa Fondacijom "Propulision" o saradnji u vezi sa razvojem i unapređenjem medijske i informacione pismenosti u Srbiji.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva