:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 25, 2021   12:29

0

28

Gojković: Radulović i Ilinčić-hrabrost je zaista ženskog roda

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, rekla je danas ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji o stanju rodne ravnospravnosti u Skupštini Srbije.


Ona je rekla da su upravo te dve glumice skupile hrabrost i javno progovorile o seksualnom nasilju, koje su doživele, dodajući da je od izuzetnog značaja to što su dobile podršku društva.

“Gorak ukus ostavljaju neumesni komentari kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su one prošle, da nemaju empatiju. Oni čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala i slično. To samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini”, rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti mora biti intenzvinija da bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje. “Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju”, rekla je ona.

Gojković je takođe primetila da govor mržnje, kao i u drugim delovima Evrope i sveta nije iskorenjen i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, te da se ponekad stiče utisak da je žene lako vređati, omalovažavati i ponižavati.

“Za svako suprotstavljanje govoru mržnje potrebna je i posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice. Istovremeno, govor mržnje prema kome god da je usmeren nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo”, istakla je ministarka.

Ona je dodala da je zbog toga neophodno da se čitavo društvo suprostavi govoru mržnje. “U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, podjednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga”, rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da mediji ne smeju da podgrevaju predrasude, već i sami moraju da im se suprotstave.

“Svedoci smo da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce. Ako ste žena, mediji se povremeno mnogo više bave vašim fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati”, rekla je Gojković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?