:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2019   17:29

0

112

Gojković sa predsednikom Parlamenta Republike Koreje, potpisan Memorandum o razumevanju

Predsednica skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Narodne skupštine Republike Koreje Hi Sang Munom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji. Razgovarala o jačanju parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa dve države, posebno u oblasti ekonomije i investicija.

Maja Gojković i Hi Sang Mun su nakon sastanka potpisali Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Koreje, čime će saradnja dobiti novi, institucionalizovani oblik i saglasili se da će Memorandum podstaći jačanje ukupne parlamentarne saradnje, na nivou radnih tela i dodatno unaprediti dosadašnju kontinuiranu saradnju poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojkovićeva je istakla da poseta delegacije Skupštine Srbije ima istorijski karakter kao prva parlamentarna poseta na ovom nivou Republici Koreji, a da dodatan značaj daje činjenica da se odvija u godini kada dve zemlje obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Mun je istakao da se odnosi dve države i međusobno razumevanje unapređuje i naglasio da je Srbija veoma važna i značajna država, i da ima veliki potencijal razvoja i velike mogućnosti. Predsednik Parlamenta Republike Koreje je ukazao da visoko ceni saradnju u oblasti e- uprave i e-učionica, i ukazao na značaj razmene iskustva i znanja.

Gojkovićeva je naglasila da su dve države, tokom ovih trideset godina razvijale prijateljstvo i sa uspehom sarađivale u brojnim oblastima i takođe ukazala da su dve zemlje spremne da dalje unapređuju odnose u oblasti ekonomije, e-uprave, digitalizacije, zdravstva, kao i u oblasti obrazovanja i kulture.

Gojkovićeva je predsednika Narodne skupštine Republike Koreje upoznala sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, i ukazala da Srbija ceni stav Republike Koreje da podržava dijalog Beograda i Prištine, dodajući da se samo dijalogom može doći do kompromisnog i održivog rešenja.

Mun je zahvalio na podršci na denuklearizaciji na korejskom poluostrvu, ukazujući da je jedini put za denuklearizaciju razgovor i dijalog.

Gojkovićeva i Hi Sang Mun su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje, a Mun je napomenuo da konstantno raste trgovinska razmena između dve zemlje, kao i da se broj korejskih kompanija koje posluju u Srbiji povećava.

Gojkovićeva je navela da je dobro što kompanije iz Republike Koreje pokazuju interes da prošire svoje poslovanje u Srbiji, da to potvrđuje da su zadovoljni poslovnim okruženjem i ekonomskom politikom Srbije, koja privlači strane investicije.

Gojkovićeva je napomenula da je Srbija prva država u našem regionu po privlačenju stranih investicija, i izrazila uverenje da će sve više korejskih kompanija naći interes da ulaže u Srbiju i podsetila da fabrike iz Južne Koreje zapošljavaju više od 6.500 radnika, te ukazala na značaj do sada realizovanih investicija u Srbiji, kao što su kompanije "Jura" i "LS".

Predsednici dva parlamenta istakli su da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti turizma, posebno imajući u vidu povećano interesovanje građana Republike Koreje za putovanje u naš region.

Gojkovićeva se prethodno sastala sa predsednikom Izvršnog odbora Kompanije "Jura" Ohm Dae Jeolom, sa kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji i ulaganjima u Srbiji, a posetila je i studio kompanije "Hjundaji".

Izvor: RTS

GojkovićHi San Mung
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva