:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 12, 2019   18:07

0

201

Gojković se s predsednicima parlamenata u okviru IPU

Predsednica Skupštine Srbije, uoči sutrašnjeg početka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), koje se u Beogradu održava od 13. do 17. oktobra, sastala se danas predsednicima parlamenata Malavija, Jermenije, kao i potpredsednikom parlamenta Sirije.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Gojkovićeva i predsednica Narodne skupštine Malavija Ketrin Gomezgani Hara saglasile su se da su dve države u okviru Pokreta nesvrstanih izgradile prijateljstvo i da je važno da se ono danas obnavlja.

Predsednice dva parlamenta su razgovarale i o problemu klimatskih promena, koje predstavljaju veliki izazov u svetu, a predsednica parlamenta Malavija rekla je da njena država ne može sama da se nosi s tim promenama, da je potrebno učiniti dodatne napore, posebno u razvijenim zemljama sveta, kao i da je važno da to pitanje bude na dnevnom redu IPU i drugih organizacija.

O razvoju parlamentarne saradnje, predsednica Skupštine Srbije razgovarala je i s potpredsednikom Parlamenta Sirijske Arapske Republike Najdatom Anzurom, pri čemu su ocenili da su politički odnosi tradicionalno prijateljski.

Gojkovićeva je zahvalila Siriji što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci Srbiji prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane članica međunarodnih organizacija.

Anzur je potvrdio stav Sirije o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i rekao da će Sirija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije u međunarodnim forumima.

Gojković se danas sastala i s predsednikom Parlamenta Jermenije Araratom Mirzojanom, i tom prilikom naglasila da dve države vežu prijateljski odnosi, o čemu svedoči i nedavna poseta predsednika Jermenije Armena Sarkisijana Srbiji.

Gojkovićeva i Mirzojan su pozdravili opredeljenost dve zemlje za jačanje ekonomske saradnje i u tom kontekstu naglasili važnost potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije 25. oktobra ove godine.

Maja Gojković je zahvalila Jermeniji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i međunarodnog prava, i istakla da Srbija ceni razumevanje Jermenije po ovom pitanju od velikog značaja za nju", kaže se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Izvor: Танјуг

Interparlamentarna unija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva