:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 31, 2021   12:49

0

80

Gojković: Srbija dobija Zakon o muzejskoj delatnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas u parlamentu da Srbija posle skoro pola veka dobija specijalizovan zakon o muzejskoj delatnosti.

 

Taj zakon će, kako je navela, unaprediti sistem zaštite kulturnog nasleđa i istakla je da muzeji predstavljaju mesto istorijskog pamćenja i imaju odlučujuću ulogu u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda.

"Muzeji, muzejska građa su važni u čuvanju nacionalnog identiteta. Bez njih ne možemo razumeti svoju prošlost, ne možemo biti spremni za budućnost. Muzeji su riznica našeg blaga, deo obrazovnog procesa svih generacija, i mesta koja nam pružaju odgovore na brojna pitanja ali i ustanove kulture kojim se predstavljamo drugima. Zato je ovaj zakon od prioritetne važnosti za kulturu Srbije i pozivam vas da ga usvojite", poručila je Gojković narodnim poslanicima.

Ministarka je naglasila da je na zakonu isključivo radila struka i Radna grupa koju je predvodila upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, kao i da "kada se polemiše o zakonu, ne polemiše se političkim vrhom Ministarstva kulture i informisanja, već sa strukom“.

Gojković je rekla da su održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu i Beogradu i da su određene primedbe koje su unapredile tekst zakona prihvaćene.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva