:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 21, 2021   15:31

0

124

Gojković u Ljubljani u okviru predsedavanja Srbije Forumom slovenskih kultura

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andrejom Rihter u okviru predsedavanja Srbije ovim Forumom.

 

Gojković, koja je predsednica Upravnog odbora Foruma sa domaćinom je razgovarala o predstojećim aktivnostima Foruma u cilju jačeg povezivanja zemalja članica, kao i očuvanja kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

U okviru svog predsedavanja Forumom slovenskih kultura, Srbija će biti domaćin svečanosti dodele nagrade Živa u oblasti muzejske delatnosti, koja okuplja najeminentnije predstavnike muzeja iz zemalja slovenskog područja.

Dodela će biti upriličena od 11. do 13. novembra u Beogradu i Novom Sadu, kao budućoj Evropskoj prestonici kulture.

Gojković i Rihter su razgovarale i o definisanju Strateškog programa 2022-2027. godine, čiji su ciljevi promocija međukulturnog dijaloga slovenskih kultura u cilju jačanja uzajamnog razumevanja, saradnje i poštovanja.

Ovom prilikom je istaknuto je da je od posebne važnosti da ovaj dokument stvori preduslove za veću vidljivost Foruma i uspostavljanje aktivne mreže slovenskih zemalja. Pored toga, bilo je reči i o aktivnostima po pitanju unapređenja i konkretizacije saradnje Foruma sa UNESKO i Savetom Evrope.

Gojković je rekla da Srbija podržava inicijativu za obeležavanje 15 godina projekta "100 slovenskih romana", koji promoviše savremenu slovensku književnost i stvara bliske veze slovenskih pisaca, prevodilaca i čitalaca.

Ova manifestacija biće organizovana u Beogradu tokom novembra, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva