:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2019   11:49

0

89

Gojkovićeva sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordžom Tseretelijem, koji učestvuje na 141. zasedanju Interparlamentarne unije.

Maja Gojković i Džordž Tsereteli su razgovarali o značaju dijaloga u okviru beogradskog zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), kao i važnosti regionalne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije upoznala je predsednika PS OEBS sa procesom dijaloga u Srbiji u cilju unapređenje ambijenta održavanja predstojećeg izbornog procesa, kao i unapređenja rada parlamenta, saopšteno je iz Kabineta predsednice Skupštine Srbije.

Gojkovićeva je napomenula da ima prostora da se unaprede mehanizmi rada u Parlamentu, i podsetila da je Skupština Srbije, nakon predstavljanja Izveštaja Evropske komisije donela niz mera kako bi poboljšala parlamentarni rad, što je dovelo do toga da se deo poslanika, koji su bojkotovali rad Skupštine Srbije, vrati na zasedanja Parlamenta.

Naglasila je da je parlament "kuća demokratije i mesto gde se razgovara", ukazujući da je i 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu pokazalo da je u suočavanju sa izazovima i različitim pogledima najvažniji dijalog.

Ukazala je da je Skupština Srbije otvorena za dalje unapređenje rada Narodne skupštine, kao i unapređenja ambijenta za održavanja predstojećih izbora.

Skupština spremna da organizuje debate o radu REM-a

Gojkovićeva je, govoreći o medijskom ambijentu i radu REM-a, ukazala da je Skupština Srbije spremna da se organizuje skup i debate u Parlamentu tim povodom, kako bi se dogovorili da svi budu zastupljeni u izbornoj kampanji.

Džordž Tsereteli je ukazao na važnost dijaloga sa političkim strankama u svetlu predstojećih izbora i napomenuo da je OEBS jedna od vodećih organizacija, koja je spremna da pomogne da se prevaziđu izazovi i unapredi zakonodavstvo kako bi se postigao napredak.

Predsednik PS OEBS-a je napomenuo da je Misija OEBS-a u Srbiji spremna da pruži podršku po pitanju prevazilaženja izazova u kontekstu predstojećih izbora i dodao da je važna inkluzivnost izbora i da bojkot uvek nanosi štetu za strane koje bojkotuju.

Istakao je da je važno da se iskoriste mehanizmi OEBS-a u unapređenju izbornog procesa.

Naglasio je i da je važno ojačati dijalog i da je želja PS OEBS-a da postoje snažniji i delotvorniji parlamenti koji će rešavati probleme društava. Dodao je da će njegova organizacija u narednom periodu usresrediti na predstojeće izbore, pitanja izbornog zakonodavstva i medijskog okruženja.

Tsereteli je ukazao da je delegacija Skupštine Srbije veoma aktivna u okviru PS OEBS i važan član organizacije, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednice Skupštine Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva