:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2020   12:49

0

168

Gojkovićeva sa Volodinom, predloženo formiranje Instituta za čuvanje istorijskog sećanja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja predvodi delegaciju na Petom zasedanju parlamentarne Komisije za saradnju između Skupštine Srbije i ruske Državne dume u Moskvi, sastala se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom sa kojim je razgovarala o saradnji Rusije i Srbije i zaštiti istorijskog pamćenja.

Gojkovićeva i Volodin su razgovarali i o unapređenju parlamentarne i ukupne bilateralne saradnje dve države, a nakon sastanka otvorili su Peto zasedanje zajedničke parlamentarne Komisije.

"Pri svakom našem susretu imamo priliku da ocenimo kako naši odnosi beleže rekorde i najviši nivo u istoriji nakon više od 180 godina", naglasila je Gojković na početku zasedanja Komisije, ukazujući da je bilateralna i naročito parlamentarna saradnja veoma intenzivna.

Gojkovićeva je zahvalila Ruskoj Federaciji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije, posebno na multilateralnom planu i istakla da Rusija još jednom potvrđuje svoju značajnu ulogu u poštovanju međunarodnog prava i poštovanju opštih principa i ciljeva proklamovanih u Povelji Ujedinjenih nacija.

"Podrška Ruske Federacije nastojanjima Srbije da postigne održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje u neposrednom dijalogu Beograda i Prištine je od nemerljivog značaja za nas", rekla je Gojkovićeva.

Podsetila je da je Skupština nedavno ratifikovala Sporazum o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji.

Istakla je da očekuje da će uskoro biti ratifikovan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji će, svojim sprovođenjem, predstavljati značajan doprinos razvoju ukupne saradnje.

"Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji" 

Maja Gojković je navela i da srpski parlament daje punu saradnju u domenu energetike, konkretno projektu "Turski tok", u domenu informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalne ekonomije i pozdravila obnovljenu saradnju dve zemlje u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija.

Gojkovićeva je naglasila da Srbija nikada neće glasati za odluke koje su usmerene protiv ruskih interesa i da nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i ruskom narodu.

Predsednica parlamenta je govorila i o zaštiti istorijskog pamćenja i suprotstavljanju heroizaciji nacizma, u kontekstu 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata i naglasila da Srbija dobro pamti junaštvo ruskih i sovjetskih dobrovoljaca i vojnika koji su se rame uz rame borili sa našim jedinicama za oslobođenje naše zemlje od okupacije.

"Dinamični odnosi zahvljujući Putinu i Vučiću"

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je istakao da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju dinamično zahvaljujući predsednicima Vladimiru Vladimiroviču Putinu i Aleksandru Vučiću, a da je na parlamentima da kroz zakonodavni proces potkrepe dogovore.

Volodin je ukazao da su rezultati saradnje očigledni, da je robna razmena u prošloj godini porasla za skoro za 24 odsto i da iznosi 2,3 milijarde dolara u prvih devet meseci prošle godine.

Napomenuo je da će potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvoriti nove mogućnosti saradnje u evroazijskoj dimenziji i da će dati dodatni impuls onome što smo do sada dostigli.

Predsednik Državne dume je čestitao predstojeći praznik Srbiji, Sretenje - Dan državnosti i izneo želje za dalji razvoj i blagostanje Srbije.

"Veliki doprinos borbi nad fašizmom" 

Vjačeslav Volodin je rekao da je srpski narod dao veliki doprinos pobedi nad fašizmom.

"Želimo da zahvalimo srpskom narodu za brigu o grobljima i memorijalima, tamo su naši vojnici sahranjeni, jedni pored drugih, i to je osnova koja nas još više zbližava", poručio je Volodin.

U tom cilju, predložio je formiranje Instituta za čuvanje istorijskog sećanja.

Rekao je da bi to bilo rešenje da Srbija i Rusija zajedno, u humanitarnoj i obrazovnoj sferi, preduzmu korake kako bi zaštitili istinu sećanja na poginule i objektivnost pogleda na to vreme.

Kako je naglasio, u okviru parlamentarne saradnje, pokretanje ove inicijative je korak ka tom cilju, a predsednica Skupštine Srbije je podržala predloženu inicijativu.

Izvor: RTS

GojkovićVolodin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva