:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2019   11:46

0

230

Gorancima na KiM ugrožavaju identitet

Goranci su ponosan, autohton narod na području KiM, koji gaji svest o svom slovenskom poreklu, iako je sticajem istorijskih okolnosti islamizovan. Srbija treba da pomogne tom narodu da ostane to što jeste, da se odupre svim pritiscima i istorijskim falsifikatima koji su prisutni u albanskoj politici na KiM.

Ovako, o položaju Goranaca i pritiscima kojima su izloženi, govori Ibro Ibrahimović, član glavnog odbora SPS, kao i saveta za odbranu i javnu bezbednost ove partije.

* Već godinama imamo pojavu lažnih manjinskih partija, čime se izbegava izborni cenzus?

- Nadležno ministarstvo je prepoznalo taj problem i to je jedan od razloga izrade nacrta izmena Zakona o političkim strankama, gde su predložena rešenja kojim će zloupotreba biti u velikoj meri sprečena. Iako se zloupotrebe ne mogu potpuno sprečiti, ideja inkluzije nacionalnih manjina u društvu je daleko značajnija od pojedinačnih političkih interesa.

* Srbija je često izložena kritikama iz okolnih država, pre svega Hrvatske i Rumunije, zbog položaja nacionalnih manjina?

- Istoriju odnosa Srbije sa susednim državama obeležili su periodi saradnje i povremenih sukoba koji su u novijoj istoriji bili od ključnog značaja za današnje odnose. SPS i predsednik Ivica Dačić, neprestano pokazuju senzitivnost prema manjinama, vodeći računa o različitostima i jednakim šansama. Manjine su most koji spaja susede, a Dačić delovanjem u spoljnoj politici demonstrira ne samo poštovanje ovih vrednosti, već i državničko ponašanje.

Izvor: Novosti

KiMGoraGoranciidentitetSPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva