:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2019   18:36

0

360

Goraždevac: Protest zbog opasnih hemikalija

U Goraždevcu i treći dan zaredom meštani ovog i ostalih sela u kojima žive Albanci, protestovali su ispred firme "Svis" zbog dopremljanja opasnih hemikalija u dvorištu pogona fabrike u vlasništvu ove firme.

Danasnji protest je počeo u raspravi sa policijom. Zahtevano je od okupljenijh da se protesti ne organizuju na glavnom putu, vec ispred fabrike. Predstavnik Privremenog organa opštine Peć - Miloš Dimitrijević, osudio je ovakvo sprovođenje odlaganja otpada u fabrici na teritoriji Goraždevca i zatražio od nadležnih da se otpad ukloni.

"Za svaku osudu je ono što se radi ovom narodu koji je opstao ovde, ne samo nama iz Goraždevca nego i ljudima iz Počešća, Milovanca, Vragovca i Babića. Mi svi zajedno danas ovde protestujemo, negodujemo zbog činjenice što su nam dostavili iz kombinata kožije obuće iz Peći, a locirali otrove koji su opasni za zdravlje i za našu decu ovde u Goraždevcu. Zbog toga smo se okupili ovde da ukažemo protest da nam to uklone i da ne čine neke stvari koje ne bi trebale da budu opasnost za našu decu i samih nas" poručio je Dimitrijević.

Predstavnici Goraždevca, Počesća, Vragovca i ostalih sela su danas bili u stanici policije u Peći i Istražnom odeljenju, gde su pokazali da se otpad koji je skladišten u ovoj fabrici, po papirima treba biti skladišten na drugoj lokaciji.

"Mi smo rekli, da u rešenju koje on ima je jedan broj, a gde se istovara je sasvim drugi broj parcele. Tako da smo mi dali izjavu i pokrenuli slučaj, slučaj je odmah istog momenta otvoren, ljudi koji su bili iz policije su odmah otišli kod javnog tužioca da uvide da li tu ima mogućnosti za dalji proces. Mi jedino što smo tražili, je da nama ukažu šta se ovde dešava, svi smo mi u zabludi, mi ne znamo šta se dešava, rešenje je pod jednim brojem istovar po drugim brojem, kad mi tražimo u katastru pojavljuje se blokada da nema uopšte te parcele, da nema vlasnika. Mi nismo u mogućnosti da ispitamo ovaj slučaj, te smo zamolili njih iz policije da oni to urade umesto nas, dali su nam garanicije da će to da ispitaju i da vide ukoliko postoji neka manipulacija ili bilo šta u vezi toga, oni će da pozovu na odgovornost te ljude koji su to uradili," rekao je organizator protesta Nenad Bukumirić.

Za sutra je zakazan novi protest. Sa današnjeg skupa rečeno je da ukoliko se problem ubrzo ne reši, da će protesti biti radikalizovani do konačnog rešenja i razmeštanja otpada sa trenutne lokacije.

Izvor: Radio Goraždevac

Goraževacprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva